![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W bazie mysql mam kilka rekordów, chciałbym je zapisać do pliku xml, aby móc je odczytać w czytniku rss, przykładowo taki plik wygląda tak:
Kod <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <rss version="2.0"> <channel> <title>Temat</title> <link>http://www.com</link> <description>Informacje</description> <item> <title>vxcvxvx</title> <pubDate>2009-08-12 20:39:21</pubDate> <link>#</link> <description>ble ble ble ble</description> </item> <item> <title>Nie sdsf :P</title> <pubDate>2009-08-08 20:39:21</pubDate> <link>#</link> <description>dfsdfsdsfsdfsdfsdf.</description> </item> </channel> </rss> Jednak nie wiem jak stworzyć mechanizm, który np. przy wysyłaniu danych do bazy, jenocześnie utworzy plik xml, aby czytniki odrazu to wychwyciły. Edytować plik xml dać możliwość 10 ostatnich wpisów, + dodanie tylko Kod <item> <title>Nie sdsf :P</title> <pubDate>2009-08-08 20:39:21</pubDate> <link>#</link> <description>dfsdfsdsfsdfsdfsdf.</description> </item> Czy jest jakiś inny sposób? Ten post edytował !*! 30.01.2009, 19:33:10 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
generuj odpowiedź w formacie xml przy okazji każdego żądania czytnika (wywołania), stwórz sobie plik rss.php i powiedz ludziom żeby sobie to dodali do czytnika
-------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I na takiej zasadzie działają wszytkie serwisy? Np. dobreprogramy.pl ? mają roz. .xml a nie .php, poza tym , .php nie zawsze zostanie porpawnie odczytany przez czytnik.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A o mod_rewrite nie słyszałeś?
![]() Poza tym, .xml, to może być równie dobrze jakiś cache; możliwości jest wiele. Cytat .php nie zawsze zostanie porpawnie odczytany przez czytnik. To zależy, jakie MIME serwer wysyła. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 05:05 |