![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie
drodzy forumowicze mam pewien problem mianowicie robie sobie Panel zamowieniowy do klepu internetowego i jak wiadomo chce to zrobic profesionalnie lecz zastanawia mnie rzecz nad ktora siedze juz dluzsza chwile i niemoge sobie z tym poradzic mianowicie : chodzi mi oto iz jesli dodaje usera raz moge go dodac 2 gi raz np o tym samym imieniu i nazwisku a ja chce zrobic tak ze jesli Ktos wpisze JAN KOWALSKI `i zarejestruje sie w bazie mysql to kolejny raz jak wpisze JAN KOWALSKI Bedzie mi pokazywalo ze nazwa zajeta nie wiem jak to zrobic napisalem petle : CODE $query = "insert into koszulki values ('".$id."', '".$imie."', '".$nazwisko."', '".$mail."')"; $result = mysql_query($query); if ($result) print "".$imie." został dodany do bazy danych."; else { print "".$nazwisko." W bazie istnieje już produkt o tym numerze."; } prosze o pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 40 Dołączył: 20.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podczas dodawania uzytkownika do bazy danych musisz sobie sprawdzic czy przypadkiem taki juz nie istnieje.
CODE Robimy zapytanie do mysql : $query=mysql_query("SELECT * FROM users WHERE u_name='$name' "); A teraz sprawdzamy : if(mysql_num_rows($query)) { echo "Uzytkownik o podanej nazwie juz instnieje"; } else { .... } Ten post edytował ikssde 25.08.2008, 12:18:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 12 Dołączył: 13.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jezeli chcesz sprawdzic czy jasio kowalski juz jest w bazie robisz zapytanie:
Ten post edytował michal_robak 25.08.2008, 12:18:15 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:00 |