![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 788 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
Chcę zrobić formularz poprzez który będzie można dodawać informacje do bazy danych oraz jednocześnie przesyłać pliki (i zapisywać je do bazy danych MySQL) - jednocześnie. Zrobiłem coś takiego:
Chciałbym żeby skrypt: 1. zapisał dane wprowadzone przez użytkownika 2. zapisał plik dołączony do formularza do bazy danych (mam pola w MySQL typu longbloob). Próbuje z pobraniem pliku do katalogu tymczasowego na serwerze i zapisem do bazy, ale coś nie działa... skrypt zapisuje tylko dane wprowadzone przez użytkownika (bez plików). Wiecie może co jest źle zrobione? Łukasz Ten post edytował northwest 18.05.2009, 22:12:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Nie zapisuj plików do bazy. Jest to nieoptymalne i bez sensu.
Zapisuj pliki w osobnym katalogu, a w bazie tylko ścieżkę/nazwę. Cytat skrypt zapisuje tylko dane wprowadzone przez użytkownika (bez plików). Może rozmiar przekracza max_packet_size. Ciężko powiedzieć. Ale nie będę się nad tym rozwodził, bo rozwiązanie jest nieoptymalne. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 788 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
rozmiar pliku nie przekracza maksymalnego rozmiaru...
Tylko w moim przypadku muszę mieć te dane w bazie... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Tylko w moim przypadku muszę mieć te dane w bazie... Uzasadnij ten przypadek, bo póki co, nie ma on żadnego uzasadnienia. Cytat wiesz może jak to zrobić? Zdumpuj sobie to zapytanie i spróbuj wykonać ręcznie, np. przez konsolkę. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
te zmienne $_FILE są jakby puste... plik nie przechodzi :/
chce mieć te dane w bazie ponieważ moja aplikacja będzie pracowała na różnnym poziomie (localhost,net), aplikacje c# i php... ![]() bardzo zależy mi na poprawieniu ww kodu... |
|
|
![]()
|
|
Cytat chce mieć te dane w bazie ponieważ moja aplikacja będzie pracowała na różnnym poziomie (localhost,net), aplikacje c# i php... Mimo wszystko - baza, to baza, a nie system plików. Już w NTFS jest baza - ale mówimy o dwóch różnych przypadkach; NTFS jest zoptymalizowane do przechowywania w bazie plików MNIEJSZYCH niż 1 KiB, reszta siedzi sobie w klastrach, a w MFT tylko informacje, gdzie jest plik. Ucz się od ekspertów, wiele głów myślało nad FS, a nie tylko kilka. ;] Jeśli chcesz konkretnie w Twoim zastosowaniu, to możesz przecież via HTTP/FTP pobierać, a będzie efektywniej; zapytania na pewno będą krócej wykonywane. Cytat te zmienne $_FILE są jakby puste... plik nie przechodzi :/ A co z formularzem? Na pewno są takie same nazwy pól? edit@down: +odpowiedni enctype. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
zapoznaj sie dokladnie z tym linkiem:
http://pl2.php.net/manual/pl/features.file...post-method.php bo twoj formularz jest daleki od formularza, ktory powinien wysylac pliki. Przyjrzyj sie szczegolnie konstrukcji <form .... POzatym formularz wysylaj metodą post a nie get, a juz w szczegolnosci gdy mają byc przesylane pliki -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 09:04 |