![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Wiem, że jest parę wątków na forum, wiem też o google - jednak znalezione tam wyniki mnie nie satysfakcjonują.
Nie będę Was męczył o tagowanie serwisu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) chodzi mi o łączenie podobnych tagów, przez co zwiększa się rozmiar tagu ~ Powiedzmy, że w newsie A zostały użyte tagi: baza danych, php, support php ~ W newsie B użyliśmy: programy komputerowe, baza danych, filmy online, śmieszne kawały ~ W newsie C użyliśmy: śmieszne filmy, humor, humor dla dorosłych, baza danych Tag "baza danych" powtarza się, tak więc jest on dość popularny, więc potrzebuje pomysłu, pomocy jak go "zwiększyć (font-size)" > Przedstawię strukturę serwisu:
I zawiesiłem się, nie wiem w jaki sposób mam dokonać owej operacji :-) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 6 Dołączył: 15.07.2009 Skąd: Śląsk->Ruda Śląska Ostrzeżenie: (0%)
|
policz w ilu newsach dany tag występuje (count) sortowanie po ilości potem i potem w pętli przetwarzasz. moim zdaniem pole rozmiar tagu jest zbędne.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Liczysz który tag najwięcej się powtarza ze wszystkich użytych w danym newsie i liczysz ile to % i
I potem dajesz sobie przedział font-size: no od 16 px do 30 px i wyliczasz z tego przedziału jaka wielkość stanowi liczba % którą wczesnej obliczyłeś |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat policz w ilu newsach dany tag występuje (count) sortowanie po ilości potem i potem w pętli przetwarzasz. moim zdaniem pole rozmiar tagu jest zbędne. Ok, więc pozbywam się kolumny z rozmiarem tagu, zostało samo tag_id, tag_name. Załóżmy, że w bazie (tabela: tags) mam ponad 150 tagów, podczas zapytania pobieram wszystkie tagi, aby skrypt mógł mi podliczyć tagi i pogrubić ewentualne - wszystko ok. Czas na wyświetlanie na głównej stronie - wyświetla WSZYSTKIE 150 tagów. Więc następne pytanie brzmi: a) W jaki sposób ograniczyć ilość wyświetlanych tagów (uwaga: LIMIT 20 w zapytaniu odpada - ponieważ podliczy mi tylko 20 tagów, zamiast WSZYSTKICH i nie pogrubi popularnych wpisów) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/cool.gif) W zapytaniu pobierającym wszystkie tagi "ORDER BY rand()" nie działa, a chciałbym mieć losowe tagi, a nie ciągle stałe. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 19:07 |