![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam!
Mam trzy tabele. Tabele autorzy, publikacje oraz wydarzenia. Chcę wyświetlić zawartość tych tabel, ale w taki sposób, żeby wiersze z tabel publikacje oraz wydarzenia przypisane były do poszczególnego wiersza z tabelu autorzy. Struktura opiera się na tym, że tabele autorzy i publikacje w każdym wierszu mają ID każdego autora (tabela autorzy). O ile wyciągnięcie tego z jednej tabeli jest proste, to z potrójnym zapytaniem już sobie najnormalniej nie radzę:) Wytłumaczę jak krowie na rowie: Chcę, żeby zapytanie w danym wierszu wyciągało - z tabeli publikacje oraz wydarzenia - tylko te wiersze, w których ID_AUTORA = ID autora z aktualnego wiersza pobranego z tabeli autorzy. Nie wiem czy jasno to nakreśliłem, ale na minimalną pomoc liczę ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
A da się do tego dodac następującą rzecz: żeby pobierał tylko jeden wiersz autora, a jeśli jest więcej publikacji to wyświetlał je w odpowiedniej komórce tabeli?C |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Spróbowałem przerobić na inne tablice testowe (uczę się dopiero) i wypluwa błąd query error. Jakieś sugestie co do stosowania? |
|
|
![]()
|
|
nie testowałem z tego wynikł błąd za który przepraszam tak już powinno chodzić prawidłowo. Jeżeli nadal występuje błąd prosze o wklejenie kodu i wygladu tabeli. Ten post edytował melkorm 24.09.2008, 21:06:09 -------------------- |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
nie testowałem z tego wynikł błąd za który przepraszam tak już powinno chodzić prawidłowo. Jeżeli nadal występuje błąd prosze o wklejenie kodu i wygladu tabeli. Dzięki za pomoc! Widzę jednak, że sam sobie nie poradzę. A więc od początku. Ten przykład z publikacjami to był przykład, chciałem na nim dobrze opisać. A więc mam trzy tabele: musicians - w której przechowuję dane wszystkich muzyków musicians_bands - w której przechowuję informacje o zespołąch, w jakich muzycy grali /jak wiadomo tego jest dużo, więc dlatego osobna tabela bands - zawiera informacje i zespołach wszystkich. Teraz: Struktury tabel musicians i bands nie będę opisywał bo jest standardowa /id, name, etc./. Najważniejsza jest struktura tabeli musicians_bands:
Najważniejsze są te dwa pola, id oraz band_id. ID - to ID danego artysty, a BAND_ID to id danego zespołu /danych z dwóch poprzednich tabel/ Teraz pytanie: w jaki sposób sformułować zapytanie do bazy, aby wqyświetlał:
Czyli generalnie, żeby pobierał dane: Wszystkie z tabeli musicians => wszystkie z tabeli musicians_bands => band_name z bands. Tylko, żeby wyplute wyniki z bands_musicians wyświetlał w jednej komórce. Mam nadzieję, ze teraz trochę jaśniej opisałem ![]() Nie wiedziałem, że wytłumaczenie dokładne o co chodzi jest takie trudne... |
|
|
![]()
|
|
Nie testowałem ![]() -------------------- |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzięki za pomoc! Widzę jednak, że sam sobie nie poradzę. A więc od początku. Ten przykład z publikacjami to był przykład, chciałem na nim dobrze opisać. A więc mam trzy tabele: musicians - w której przechowuję dane wszystkich muzyków musicians_bands - w której przechowuję informacje o zespołąch, w jakich muzycy grali /jak wiadomo tego jest dużo, więc dlatego osobna tabela bands - zawiera informacje i zespołach wszystkich. Teraz: Struktury tabel musicians i bands nie będę opisywał bo jest standardowa /id, name, etc./. Najważniejsza jest struktura tabeli musicians_bands:
Najważniejsze są te dwa pola, id oraz band_id. ID - to ID danego artysty, a BAND_ID to id danego zespołu /danych z dwóch poprzednich tabel/ Teraz pytanie: w jaki sposób sformułować zapytanie do bazy, aby wqyświetlał:
Czyli generalnie, żeby pobierał dane: Wszystkie z tabeli musicians => wszystkie z tabeli musicians_bands => band_name z bands. Tylko, żeby wyplute wyniki z bands_musicians wyświetlał w jednej komórce. Mam nadzieję, ze teraz trochę jaśniej opisałem ![]() Nie wiedziałem, że wytłumaczenie dokładne o co chodzi jest takie trudne... Po drobych poprawkach działa, ale w dalszym ciągu wywala tylko jeden zespół, nawet jeśli jest ich więcej:( |
|
|
![]()
|
|
Cytat Po drobych poprawkach działa, ale w dalszym ciągu wywala tylko jeden zespół, nawet jeśli jest ich więcej:( daj zrzut tych trzech tabel ... . najlepiej na phpfi.com ![]() P.S. jak testowałem u mnie na testowych tabelach to działało ;] -------------------- |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
dla zapytania:
wynik: Kod +--------+------------------+ | name | zespoly | +--------+------------------+ | muzyk1 | band1,434h43y43y | +--------+------------------+ artysta i 2 zespoły :] oczywiście zespoły są wyświetlane po przecinku -> tu zastosować najlepiej explode jeżeli chcesz jeszcze coś z tym robić ;] -------------------- |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
dla zapytania:
wynik: Kod +--------+------------------+ | name | zespoly | +--------+------------------+ | muzyk1 | band1,434h43y43y | +--------+------------------+ artysta i 2 zespoły :] oczywiście zespoły są wyświetlane po przecinku -> tu zastosować najlepiej explode jeżeli chcesz jeszcze coś z tym robić ;] Wszystko super, ale... powiedz mi jak do tego doszedłeś?! Faktycznie działa!!! W sumie mój sposób - który wymyśliłem przed chwilą - też zadziałał ![]() ![]() Dzięki!! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:36 |