![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 1 Dołączył: 19.08.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mój problem polega na tym: chcę sobie zrobić liczenie łącznego czasu zalogowania użytkownika i na razie jestem na etapie liczenia czasu od logowania do wylogowania. Skrypt wygląda tak:
tylko problem polega na tym ze na poczatku skryptu, gdzie liczę różnicę czasu to zmienna $róznica jest równa $logouttime a przecież odejmuje od niej $login_time :/ co jest nie tak? Moze ktoś podpowie jak rozwiązać problem liczenia czasu gdy ktos jest nieaktywny ale się nie wylogował - np. zamknął przeglądarkę, lub odszedł od komputera. EDIT: ojejku juz widze, przeciez nie zapisalem drugiej daty do tablicy w ogole ;/ ale pozostale pytania nadal jak najbardziej aktualne Ten post edytował Marr 16.09.2008, 14:32:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 466 Pomógł: 11 Dołączył: 21.09.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czy nie powinieneś np z tego zrobić tablicy asocjacyjnej zanim będziesz się odwoływał do poszczególnych jej elementów? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 1 Dołączył: 19.08.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robert, przecież napisałem swojego EDIT'a o 15 z kawałkiem. Aktualnie nie mogę się uporać z poprawnym liczeniem czasu gdy ktoś zamknie przeglądarkę zamiast się wylogować ;/ O a może automatycznie wylogowywać użytkownika po określonym czasie ? tylko z kolei jak sie za to zabrać ;/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 95 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: N54,35° E18,63° (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ajax + window.onclose (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Albo taki mały przykład w PHP (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
Ten post edytował b4x 17.09.2008, 11:24:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na moje oko to jest zbyt skomplikowane. Nie prościej po prostu śledzić usera i zapisywać w statach każdą akcję, typu pobranie pliku etc - i tak każdy z jakiś tam statystyk korzysta, więc można to przerobić/dostosować etc. Gdy użytkownik nie wykona żadnej akcji to zakładasz, że był na stronie tyle, ile wynosi czas ważności sesji - a czy zamknął wtedy przeglądarke czy nie to nie ma znaczenia.
|
|
|
![]()
|
|
@b4x
Mógłbyś podać jakiś przykład z użyciem ajax'a i window.onclose? EDIT - dobra, znalazłem coś w sieci. Jak nadal bede mial problemy napewno napisze Ten post edytował Marr 17.09.2008, 11:27:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak ktoś ma JS OFF albo nie zamyka okna, tylko wpisze xlaski.pl? Przemyśl dobrze, co chcesz osiągnąć.
|
|
|
![]()
|
|
A czy złotym środkiem nie byłoby użycie window.onclose dodatkowo ustawienie czasu php na powiedzmy 5min i jezeli ktos nie przejdzie na inna strone przez 5min to zapisywac czas do bazy?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 95 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: N54,35° E18,63° (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja na twoim miejscu bym zapisywał ostatnią akcję (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
np.
I np. w kodzie strony ustawiasz (jeśli user jest zalogowany.)
Później bym sprawdzał czy np. jeśli user nie był aktywny np. 10 min to sumował mu czas (pobierając czas ostatniej akcji - czas zalogowania ). (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował b4x 17.09.2008, 11:59:21 |
|
|
![]()
|
|
Więc tak, kombinowałem kombinowałem i coś nie liczy mi to poprawnie czasu chyba. Coś nie mogę się połapać gdzie robie błąd. Może ktoś wychwyci:
to wykonuje jak loguje użytkownika:
to wykonuje w przypadku gdy ktoś kliknie wyloguj:
a to z kolei na początku strony mam wciśnięte:
funkcja ZapiszAkcje jest to funkcja, którą napisał @b4x
Już za długo się chyba z tym męcze i nie potrafie sam wylapac bledu, widzi ktoś coś? Zdarza mi się tak, że czas raz jest mniejszy a raz większy ;/ Bożesz Ty mój! Teraz to czas zalogowania wychodzi mi ujemny a ja nie potrafie znaleźć błędu, proszę o pomoc. To akcje które wykonuje: podczas logowania
podczas wylogowania
a to na początku index'a
O rany naprawde nie widzę tu błędu, zaczyna mieszać mi się to wszystko... Ten post edytował Marr 19.09.2008, 14:48:43 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:53 |