![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 7 Dołączył: 3.08.2007 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mój problem jest z pewnością prosty do rozwiązania, ale jakoś mam zaćmę i nie potrafię wpaść na rozwiązanie. do skryptu pobieram wartości do zmiennych:
zmienne zawierające ID są to liczby, w bazie danych, do której chcę je zapisać kolumny są typu INT, tak samo jak ilosc_materialu i ilosc_otworow Zapis do bazy odbywa się tylko gdy zmienne id_wyrobiska, id_rodzaju_strzelania, id_uzytkownika nie są puste, problem jest podczas zapisu do bazy wtedy gdy użytkonik nie podaje ilości materiału lub ilości otworów. MySQL się rzuca
Jak zrobić zapis do bazy gdy po drodze wpada mi wartość NULL ? To nie dziala : ![]()
Ten post edytował slawek3422 27.05.2009, 20:05:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie znam się aż tak bardzo ale czy masz id_wyrobiska ustawione na auto_increment ? czy jak tworzyłeś tą tabelę zaznaczyłeś opcję 'NULL'(podejrzewam że robiłeś w phpmyadmin). i zamiast ręcznie wpisywać id_wyrobiska zrób coś takiego:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A dlaczego nie użyjesz w zapytaniu tylko tych elementów, które są zawarte w $_GET?
Wartości robisz prosto:
A nazwy pól wyciągasz z GET funkcją array_keys i scalasz na podobnej zasadzie. Poza tym dane przesyła się POST'em. Możesz jeszcze zrobić rzutowanie:
Lub dać warunek, że jak zmienna jest pusta lub = 0 (funckja empty) to przypisujesz jej wartość NULL. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:39 |