![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może to dlatego że jestem śpiący ale nie mam pomysłu jak rozwiązać mój problem chodzi o to że mam w bazie dwie tabele
1. Grupy id_grupy,nazwa_grupy 2. Wpisy id_wpisu,id_grupy,nazwa_wpisu A efekt w html ma być taki Grupa1 -wpis grupy1 -wpis grupy1 Grupa2 -wpis grupy2 -wpis grupy2 Może ktoś mi podsunąć pomysł jak to zrobić? -------------------- Pomogłem? wyraź to i kliknij "Pomógł"
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 11 Dołączył: 12.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykład #2 lub #3 wedle uznania na stronie http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-fetch-array.php Dorzuć do zapytania 'WHERE id_grupy = x
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok poradziłem sobie jakoś pokracznie w ten sposób (api DB z joomli 1.5.9)
w modelu dałem
a w widoku (templatce) napisałem taką pętle:
jestem prawie pewien że można to zrobić o wiele lepiej jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o info, a co do postu wyżej to nie bardzo wiem co on miał mi pokazać. -------------------- Pomogłem? wyraź to i kliknij "Pomógł"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz po prostu zrobić
lub użyć złączania tabel: JOIN. Jakiego używasz programu do baz danych? Ściągnij sobie jakiegoś fronta albo navicata, to będziesz robił o wiele bardziej skomplikowane zapytania dwoma kliknięciami myszki. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:25 |