![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem z ustawianiem kolejnosci linkow w bazie sql, jaśniej:
oto kod wywolywany z linku, w ktorym wysylana jest wartosc $id CODE $id = $_GET['id']; $id2 = $id-1; $zapytanie = mysql_query('SELECT kolejka FROM `menu` where id='.$id); while($rekord = mysql_fetch_assoc($zapytanie)) { $kolM = $rekord['kolejka']; }; $zapytanie = mysql_query('SELECT kolejka FROM `menu` where id='.$id2); while($rekord = mysql_fetch_assoc($zapytanie)) { $kolS = $rekord['kolejka']; }; $temp = $kolM; $kolM = $kolS; $kolS = $temp; $zapytanie = mysql_query("Update menu set kolejka='$kolM' where id=$id"); $zapytanie = mysql_query("Update menu set kolejka='$kolS' where id=$id2"); echo'zapisano'; struktura tablicy jest taka: (IMG:http://img408.imageshack.us/img408/4535/base.png) w panelu aministracyjnym przy linku mam link 'up' lub 'down', ktory przenosi kolejnosc danego odnosnika w gore lub dol zmieniajac wartosc kolejka w rekordzie. Moj kod dziala ale tylko dla niektorych linkow, w sesie przenosi do gory ale nie o jeden tylko 'losowo' i po paru przemieszczeniach zamienia wartosc kolejki w rekordzie na "0". W panelu po wypelnieniu operacji linki sortowane sa wg. wartosci "kolejka" P>S> Nie dziwcie sie mojemu kodowi, wiem, ze jest prymitywny x) Jak mozecie powiedzcie jakie szybsze rozwiazania i bledy popelnilem. Dzieki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 53 Dołączył: 18.09.2007 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a próbowałes w ten sposób??
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=95...mp;#entry480930 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki za pomoc...jak to bywa nie namyslalem sie duzo i napisalem temat..z moim kodem problem rozwiazany, wystarczylo w jednej linijsce zmienic na $id2 = $id+1;x)
dzieki za pomoc, temat do zamkniecia |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 17 Dołączył: 8.11.2008 Skąd: Libiąż Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy okazji - poczytaj sobie o SQL Injection, bo potem w sieci jest mnóstwo dziurawego kodu, na którym uczą się nowi.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:55 |