![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
Od pewnego czasu uczę się php, ale nie jestem stanie jeszcze wymyślać własnych metod rozwiązania problemu. Musze jeszcze się podszkolić. Znalazłem w internecie poradnik na logowanie i rejestracje, przeanalizowałem go dokładnie, żebym wiedział co jest co. Ale chciałem jakoś powolutku zacząć pisać własnego CMS na potrzeby własnej strony internetowej. Tylko tutaj mam do was pytanie. Jak można zrobić przy normalnej rejestracji i logowaniu podział (uprawnienia) usera a admina. Chyba wiecie o co mi chodzi. Żebym w jakiś sposób ustalił stałego administratora (mnie) żebym tylko ja miał dostęp do Panelu Administracyjnego, który właśnie tworzę. Może macie jakiś tutorial jak to zrobić, a jeśli nie, to prosiłbym was o teoretyczne przedstawienie mi tego co muszę napisać. Nie chcę prosić Was o gotowca bo nie o to chodzi. Chciałbym się samemu nauczyć tylko potrzebuję pomysłu. Bedę bardzo wdzięczny za odpowiedź. Z góry dziękuję. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 20 Dołączył: 19.08.2007 Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja własnym cms'ie zrobiłem to tak:
Ma bazie MySql w tabeli user: przy każdym użytkowniku mam pola z uprawnieniami i następnie za pomocą skryptu jak ktoś się zaloguję wsadzam do sesji dane uprawnienia i w panelu administracyjnym sprawdzam czy naprzykład:
Edit: setny jubileuszowy post na tym Forum Pozdro dla wszystkich z tego forum!!! Ten post edytował qba10 16.07.2008, 12:27:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 5 Dołączył: 15.07.2008 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, też jestem początkujący w PHP i z podobnym problemem mierzyłem się całkiem niedawno. Być może moje rozwiązanie nie będzie idealnym, ale rozwiązuje problem o którym piszesz. Jeżeli wszyscy użytkownicy (zwykli i admini) są "przechowywani" w jednej tabeli bazy danych, to ja bym utworzył w niej osobną kolumnę, w której znajdowałaby się informacja, czy użytkownik jest adminem czy userem. Potem podczas logowania, skrypt sprawdzałby kto próbuje się zalogować i na podstawie tego określał uprawnienia lub przekierowywał do odpowiedniej strony. Warto zauważyć, że na każdej stronie, do której dostęp ma mieć tylko osoba zalogowana także powinna znajdować się instrukcja sprawdzająca, kto jest zalogowany (powinna ona zapobiec chęci wywołania strony przez osobę, która nie do niej uprawnień (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) )
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tą rejestrację zrobioną tak jak tutaj http://www.strefaphp.net/artykul31.html Czy moglibyście podpowiedzieć mi gdzie trzeba wkleić kod użytkownika qba10 ? Bo próbuje na wszystkie sposoby i wyskakuje mi tylko Nie masz uprawnień, by tu przebywać a nie poprawny komunikat. Niby utworzyłem pole uprawnienia i powinno być dobrze.
Chyba że ten kod co mi podał qba10 jest niepoprawny. Czy ktoś mógłby to sprawdzić ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 20 Dołączył: 19.08.2007 Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten mój kod to tylko przykład...
Ale jak chcesz już skorzystać to rób to co ci napiszę. Będe się opierał o ten twój przykład i o pewnien skrypt logowania też z tej stronki ( pewnie go tez używasz http://www.strefaphp.net/artykul36.html ) Napoczątku trochę zmodyfikujemy skrypt dodając jeszczen kolumne uprawnienie.
Jeżeli użytkownik w tej kolumnie będzie miał wartość 1 to znaczy że jest administratorem, a jak 0 to jest szarym, zwykłym użytkownikiem. Następnie posłużę się skryptem z mojego linku by przy logogwaniu do sesji wrzucić wartość kolumny 'uprawnienia'.
Teraz wystarczy w panelu sterowania sprawdzić czy użytkownik ma w sesji uprawnie o wartosci 1 czy 0
Tak to miejwięcej wygląda. Ja usiebie mam secjalny skrypt do ustalania uprawnien ( mam 10 rodzajów uprawnien nie tylko jedne) , u ciebie to chyba nie będzię konieczne bo chyba tylko ty bedzięsz adminem więc bezproblemu tylko sobie w bazie danych możesz ustawić '1' W skryptach mogłem popełnić jakąś literówkę.... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 23:01 |