![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Czy szyfrowanie hasła metodą sha1 pozwala uniknąć ataku sha1 ? Mam skrypt logowania, zapytanie do bazy:
Próbowałem wpisać z formularz jako hasło ale nie dało efektu. Drugie pytanie: czy opcja w php.ini - magic_quotes_gpc = On jest wystarczającym zabezpieczeniem przed sql injection? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Hasło nic nie zrobi, ale musi być kodowane po stronie PHP, a nie SQL (tak jak to robisz teraz). Poza tym ktoś może wpisać złe znaki w loginie i tak będzie działać SQLi
2. W większości tak, aczkolwiek nie do końca i jest niewygodne. Odsyłam do Google w sprawie wyjaśnien. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie szyfrowanie a hashowanie hasła. Jak kolega już wspomniał rób to przed wysłaniem danych do bazy. W dodatku uczysz się złych nawyków jeżeli chodzi o używanie " i '.
Co do loginu, spokojnie można tam pisać np.: user' /* |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
1: o tym, że ktoś wklei tasiemca kilkukilobajtowego i go przesyła do bazy marnotrawiąc przepustowość, nie wspomnę. [;
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gawellus opcję php.ini - magic_quotes_gpc = On masz włączoną u siebie na serwerze, czy na serwerze, gdzie zamierzasz hostować stronę ? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobra, moment, bo nie wszystko czaje z tego co mi mówicie
1. "W dodatku uczysz się złych nawyków jeżeli chodzi o używanie " i '." - zupełnie nie wiem o co chodzi 2. user' /* - wpisałem w formularz logowania i wywala, że logowania niemożliwe (to chyba dobrze, nie?) 3. "o tym, że ktoś wklei tasiemca kilkukilobajtowego i go przesyła do bazy marnotrawiąc przepustowość, nie wspomnę. [; " - nie wklei, bo zanim dane są wysyłane do zapytania jest sprawdzana długość hasła 4. magic_quotes_gpc = On - mam włączone u siebie na localhost, nie jestem do końca przekonany, czy działa, bo get_magic_quotes_gpc() zwraca wartość true, ale dane z dziwnymi znakami wyświetla bez jakichkolwiek slashy :/ jeśli chodzi o to logowanie i sql inj. poproszę jakieś łopatologiczne rozwiązanie tego problemu, bo wszystko co czytałem samo sobie zaprzecza, np. jedni piszą, że trzeba dodawać addslashes przed dodawaniem rekordów, inni piszą, że ta metoda jest przestarzała, sam już nie wiem jak mam się zabezpieczyć :/ czytałem też ten artykuł: link ale nigdzie nie widzę definicji funkcji "get_from_database()" Ten post edytował gawellus 23.07.2009, 15:10:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 28.08.2025 - 22:30 |