![]() |
![]() |
-Endri- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam. Piszę system artykułów i doszedłem do kodu, który ma edytować artykuły z bazy danych. Plik wysyłający dane do bazy danych działa, ale pojawił się problem z formularzem.
Każdy artykuł ma przyporządkowane ID kategorii, do której należy. Wygląda on tak:
Problem pojawia się przy kategorii. Chcę, aby była możliwość jej edycji, ale nie wiem jak zrobić, aby w 1 polu pojawiała się nazwa kategorii, do której należy artykuł. Przykład: Artykuł należy do 3 kategorii. Zamiast: 1 2 3 4 (to robi mój skrypt) Było: 3 1 2 4 Zna ktoś może sposób na zrobienie tego? Mój jedyny pomysł opierał się na wyświetleniu ręcznie a nie z while nazwy kategorii. W razie niejasności - pytać. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 2 Dołączył: 7.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szczerze, nie rozumiem z czym dokładnie masz problem, może jednak troszkę jaśniej?
|
|
|
-Endri- |
![]()
|
Goście ![]() |
Chcę, żeby w polu <select> wyświetlało na 1 pozycji nazwę kategorii, w której jest dany artykuł, a dopiero potem resztę. Dlatego proszę o pomoc.
Zrozumiałe już? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zrobić sprawdzenie czy kolejna kategoria jest taka jak kategoria artykułu jeśli tak to w option dajesz selected i gotowe
-------------------- "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." Albert Einstein Wirtualny Rynek Predykcyjny |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 18 Dołączył: 6.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miałem ten sam problem, rozwiązałem go w ten sposób, że poza pętlą na pierwszym miejscu umiesciłem kategorię do której należy "artykuł"
Tym sposobem mam tą daną kategorię dwa razy w liście, ale w sumie to nie przeszkadza, przynajmniej u mnie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 10 Dołączył: 24.01.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 2 Dołączył: 7.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc tak jeśli masz poprawnie skonstruowaną bazę czyli
Tabela artykuły : Tabela kategorie (1:n - każdy artykuł należy do jednej kategorii a każda kategoria może być przypisana do n artykułów) wówczas wystarczy:
w tym zapytaniu masz dane o artykule ale również dane (klucz obcy) do kategorii i w option robisz selected jeśli ten klucz jest równy temu z listy kategorii jaką pobierasz. pozdrawiam munky |
|
|
-Endri- |
![]()
|
Goście ![]() |
kusiu:
Kod nie działa, nie wyświetla żadnego błędu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz skorzystać z tego co napisał drzalek tylko dodać
Po za tym dostałeś trzy te same odpowiedzi nawet kusiu pokusił się o napisanie kodu kombinuj bo to jest rozwiązanie. -------------------- "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." Albert Einstein Wirtualny Rynek Predykcyjny |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 18 Dołączył: 6.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Heh, że też nie wpadłem na to, że if'em można się pozbyć dublującego się option
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 09:35 |