![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Tworzę w tej chwili formularz i w którym będę potrzebował wybrać kategorię do danego zgłoszenia. Kategorie są dostępne w bazie mysql
Sprawa jest o tyle klopotoliwa ze kategorie są podzielone tez na podkategorie a te kolejno na kolejne podkategorie. Sa około 3 takie poziomy. Jak najlepiej byłoby wykonać coś takiego i gdzie mogę znaleźć jakąś informację na ten temat? Kolejnym (jak dla mnie) utrudnieniem jest fakt ze ww formularz bedzie wpisywal do bazy jedynie numer ID danej kategorii a nie jej pelna nazwe i czy nie bedzie problemu z jego przeslaniem (metoda) Post? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 7 Dołączył: 12.09.2008 Skąd: localhost Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawa raczej prosta, o ile w tabeli będziesz trzymać jedynie kategorie, bez ich zawartości, możesz wszystkie trzymać razem.
Każda z nich musi mieć unikalne ID, które może śmiało być PRIMARY KEY z auto_increment. Masz już kolumny:
tak jak powinno być, musisz odczytywać kategorie według "numer" i potem podkategorie według "kat_matka" = "numer". O to chodziło? ![]() EDIT: Nie powinno być problemu z formularzem i POST, wysłanie samego ID ("numer") wystarczy, skrypt odbiorczy może wykonać zapytanie z warunkiem
Ten post edytował HellRider 21.10.2008, 16:40:45 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam zrobilem cos takiego: (zdaje sobie sprawę że to jest mało czytelne i bardzo na "około" tak więc bardzo proszę o poprawę i pokazanie gdzie można było to lepiej zrobić będę mógł na przyszłość nie robić takich błędów:
Czy chcąc odczytać tylko i wyłącznie ID (numer) wybranej kategorii i przeslanej przez formularz musze w docelowym pliku zrobic oddzielne zapytanie ktore odpowie mi jaki ID (numer) ma wybrana kategoria - ciąg znaków ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 02:15 |