![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jestem początkujący w tematyce, więc proszę się nie śmiać z tego pytania ![]() Otóż zrobiłem sobie bazę w mysql, która jest obsługiwana przez skrypt php. Jest tam dodawanie, usuwanie, edycja, wyświetlanie - słowem standard. Problem dotyczy jednak usuwania - otóż postanowiłem sobie, że skrypt ma wyświetlać id rekordu - miało to robić za taką liczbę porządkową podczas wyświetlania ![]() Mam rekordy: ID parametr1 parametr2 1 Ala Kowalska 2 Tomek Kowalski 3 Wojtek Kowalski Po usunięciu Tomka Kowalskiego ma coś takiego: ID parametr1 parametr2 1 Ala Kowalska 3 Wojtek Kowalski A podczas dodawania nowego rekordu powstaje coś takiego: ID parametr1 parametr2 1 Ala Kowalska 3 Wojtek Kowalski 4 Ola Kowalska Jak widać ID usuniętego rekordu nie zostaje ponownie wykorzystane ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Jak temu zaradzić Nijak. Dziury w niczym nie przeszkadzają i zostaj je w spokoju. ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 8 Dołączył: 2.11.2007 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musisz zrobić osobą numeracje w skrypcie php
porostu przed pętlą zdefiniuj zmienna i daj jej wartość 1 w pętli wyświetlaj jak jako liczbę porządkową i pod koniec wykonywania pętli podnieś jej wartość o 1 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musisz zrobić osobą numeracje w skrypcie php porostu przed pętlą zdefiniuj zmienna i daj jej wartość 1 w pętli wyświetlaj jak jako liczbę porządkową i pod koniec wykonywania pętli podnieś jej wartość o 1 Hmmm nie bardzo wiem jak to zrobić ![]() Można prosić o jakiś przykład? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@plmorpheus po co ci zapychanie tych dziiur? Masz jakis konkretny powod czy ot zwykłą zachciankę?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
@plmorpheus po co ci zapychanie tych dziiur? Masz jakis konkretny powod czy ot zwykłą zachciankę? To nie jest zachcianka - po prostu jak wyświetlają mi się rekordy z tabeli, chciałbym, żeby była tam też liczba porządkowa.... czyli żeby to wyglądało mniej więcej tak: ______________________ |LP | Imie | Nazwisko | |---|----------|-------------| |1 | Ala | Kowalska | |2 | Tomek| Kowalski | |3 | Wojtek| Kowalski | ------------------------------ Nie musi to być te ID - po prostu chodzi mi, żeby po prostu wyświetlała mi się liczba porządkowa - ot chociażby żeby wiedzieć ile rekordów zostało wpisanych. Ten post edytował plmorpheus 25.11.2008, 15:03:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 8 Dołączył: 2.11.2007 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najlepiej do tego nadaje sie pentla for
ale ty pewnie masz to zrobione napetli while, niemusz jej przerabiac zbyt moncno tez sie da zrobic ![]()
|
|
|
![]()
|
|
Cytat To nie jest zachcianka - po prostu jak wyświetlają mi się rekordy z tabeli, chciałbym, żeby była tam też liczba porządkowa wyświetlała.. czyli zachcianka ![]() Gacek podal ci rozwiazanie wyzej -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:47 |