![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 1 Dołączył: 25.12.2008 Skąd: Żory Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem:
tak wyglądają mniej więcej relacje: Kod tabela1 | tabela łącząca | tabela2 kurs | poziom_kursu | poziom grupa | kurs_grupy | kurs Kiedy jakiś kurs jest przypisany grupie jest wszystko cacy. Problem występuje kiedy usuwam jakiś kurs. W momencie usunięcia kursu kasuje się rekord w tabelach: kurs, poziom_kursu oraz kurs_grupy. Po tym usunięciu nie pokazuje mi skrypt żadnych grup, ale wszystkie istnieją bo nie są usuwane. Mogę w jakiś sposób dopisać 2 warunek, że w przypadku usunięcia kursu pokazywane będą grupy ? Mam nadzieję, że w miarę jasno opisałem swój problem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszesz sobie (kopiujesz już napisany kod) te dwie funkcje i śmiga (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował sowiq 9.01.2009, 17:22:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 1 Dołączył: 25.12.2008 Skąd: Żory Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego kodu chyba nie da rady bo usuwanie kursów jest w kurs.php a wyświetlanie grup w grupa.php.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ale jakoś to robisz... Spójrz, zamiast robić tak:
zrób tak: a potem jeszcze raz przeczytaj mojego pierwszego posta. Ten post edytował sowiq 9.01.2009, 19:09:00 |
|
|
![]()
|
|
Nadal nie rozumiem, zrobiłem tak:
a w bazie mam 1 grupę bez kursu i 2 z kursem, powyższy warunek pokazuje wszystkie 3 ale w miejscu nazwa kursu i poziom kursu ( za które odpowiedzialny jest id_kursu) jest pusto. A powinno pokazać 2 grupy z kursami i 1 grupę bez. Czy ktoś potrafi mi pomóc? Ten post edytował ten_typ 10.01.2009, 16:53:17 |
|
|
![]()
|
|
Czym zastąpić powyższy kod, aby nie pokazywało tylko if lub else, ale żeby pokazało to, co jest w if i else? Nie wiem czy masz zastąpić w powyższym kodzie, bo nie chce mi się tego bałaganu czytać.Kod: Powyżej wykona się 1 LUB 2. Jeśli chcesz, żeby wykonało się 1 i 2, to robisz: No chyba, że ja czegoś nie rozumiem, albo Ty nie umiesz napisać o co Ci chodzi. [edit] Jeśli edytujesz swojego posta co minutę, to zaznaczaj to jakoś, bo wychodzi, że odpowiedziałem Ci na coś, co nie istnieje w Twoim poście. powinno pokazać 2 grupy z kursami i 1 grupę bez. Czy ktoś potrafi mi pomóc? LEFT JOIN
Ten post edytował sowiq 10.01.2009, 16:56:45 |
|
|
![]()
|
|
sowiq dzięki - wystarczył right join.
Wyświetla ok, tak jak chciałem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ale problem pojawia się gdy chcę edytować rekord, w którym nie ma kursu.
Edycja umożliwia zmianę rekordu, ale w momencie, gdy żaden kurs nie jest przypisany grupie, chciałbym ją edytować i móc przypisać jakiś kurs. Nie może więc edytować rekordu który łączy tabele kurs i grupa ale musi dodać nowy wiersz.
Jak mogę wkleić to zapytanie, żeby uzyskać zadawalający mnie efekt ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 15:43 |