![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 3 Dołączył: 21.05.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Sam sposob model kontroler viever rozumiem. Ale mam pare pytan na ktorych nie uzyskalem odpowiedzi.
Ad1. Przykładowo model ma operować na jakims adresie . Przykładowo sprawdza czy na stronie costam.pl istnieje plik aktualizacja. I teraz tak model powinien zwracac wartosc true badz falsa ktora to wartosc wyciagnie kontroler i przekaze czy ma wyswietlic informacje widok o tresci np "jest aktualizacja" . Czy zas model powinien pobierac adres po czym przekazac go do kontrolera ktory powinien zdecydowac czy ma przekazac wynik do widolu by wyswietlil konkretna informacje W skrocie na adresie url przykladowo ma operowac kontroler czy widok? Ad2.Mam kontroler, model i widok. Czy powinienem wyswietlac zalozmy sama app(modul) w innym plikju za pomoca include, reguire etc Czy zrobic jakis silnik ktory sklada (wyswietla) moduly zbudowane z kontrolera. w skrocie. Wyswietlam w include kontroler czy tworze silnik do obslugi kontrolerow.Jak lepiej. Ad3.Czy warto stosowac kontroler MVC w mniejszych czesciach kodu. W ktorym calos stworzenie class + obsludze na obiekce zajelo by doslownie jakies 100linijek kodu. Ad4.Co myslicie o MVC zastosowanym w Ruby on Railis. Mi sie osobiscie podoba ten rozklad. To pytanie do tych co wogole sie tym bawili (widzieli rozklad/kod) Jak cos mi przyjdzie do glowy to dopisze.Licze na odpowiedz osoby ktore bawia sie MVC dosc dlugo i wiedza z czym to sie je. (IMG:style_emoticons/default/nerdsmiley.png) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 20 Dołączył: 12.12.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) W skrocie na adresie url przykladowo ma operowac kontroler czy widok?
- adres URL powinieneś przetłumaczyć w Routerze następnie wartości przekazać do kontrolera, który uruchomi model 2) Po co w ogóle include? Zdefinuj autoload. Cały kontroler umieszasz w klasie, poszczególne metody to "części". Jeśli są wspólne to dziedziczysz od głównego kontrolera. 3) Jak budujesz MVC to całą aplikację. Teraz może być więcej kodu ale w przyszłości łatwiej to będzie rozbudować 4) Nie znam go, piszemy poprawnie "w ogóle". |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 3 Dołączył: 21.05.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dzieki wielkie za odpowiedz . Tego mi było wlasnie trzeba (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
ps: poprawie swoja ortografie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:40 |