![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze witam na forum. Świetny portal i nie raz mnie ratował, ale do rzeczy.
Ostatnio zabrałem się za robienie dość sporej aplikacji opartej o model MVC i mam mały problem z umieszczeniem logicznie gdzie powinny znajdować się operacje wykonywane na danych. W modelu czy w kontrolerze? Mini framework już mam, czyli Model -> wyciąganie i zapisywanie danych do bazy, Widok -> GUI dla użytkownika, Kontroler -> zarządza całą imprezą. Teraz, w której warstwie umieścić operacje na danych. Chodzi np o to że do bazy zapisuje numer telefonu w postaci 123456789, a w widoku chcę go mieć jako 123-456-789. Czy funkcja formatuj_numer_tel powinna być wywołana w modelu, zaraz po wywołaniu kwerendy i przypisaniu do obiektu danych, czy w kontrolerze, który de facto wywołuje funkcję Modelu "select" ? bo na bank nie w widoku, choć powoli zaczynam wątpić.... Niby proste pytanie, a nie umiem sobie jakoś poradzić. Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:17 |