![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2010 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam mały problem na którym myślę i myślę Chodzi o to że robię taki mały aktualizator z bazy MSSQL do MySQL
no i chodzi o problem w tej pętli
a chodzi o to że magazynów "MagId" jest 20 i każdy pokazuje stan "StanMag" a chciałbym zrobić tak że gdy w którymkolwiek z tych 20 magazynów wartość będzie większa niż 0 wtedy zapisać zmienną np $stan = '1' a jeśli w magazynach będą liczby 0 lub ujemne wtedy wartość będzie $stan = '' potem jeżeli $stan = '1' zrobię aktualizacje do MySQL ale z tym już sobie poradzę nie proszę o gotowe skrypty ale bardzo proszę o jakieś pomocne informacje Ten post edytował adi456 25.10.2010, 16:34:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
NIe za bardzo rozumiem Twojego problemu...
if (stan > 0) $stan = 1; else $stan = ''; -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2010 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
gdy zastosuje
if (stan > 0) $stan = 1; else $stan = ''; da to rezultat że będzie zapisywać wartość "1" lub "" przy każdym magazynie a chodzi mi o to żeby wynik zmiennej był z wszystkich 20 magazynów problem polega na tym że w bazie MSSQL dla 1 towaru jest 20 magazynów które mają różne ilości a w bazie MySQL chce zapisać informacje czy towar jest dostępny czy tez nie Wpadłem na pomysł że wszystkie stany z magazynów można zapisać w tablicy czyli
tylko jak napisać warunek który sprawdzi czy w tablicy występują liczby większe od zera, jeśli tak to zapisać zmienną $stan = 1 czy tak jest poprawnie bo wywala błąd Parse error: syntax error, unexpected T_DOUBLE_ARROW
Ten post edytował adi456 25.10.2010, 14:33:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() zamienił bym jeszcze główną pętle:
Ten post edytował CuteOne 25.10.2010, 14:45:01 |
|
|
![]()
|
|
ok o to chodziło dzięki
![]() mój aktualizator wygląda tak
i zastanawiam się co będzie gdy skrypt nie połączy się z bazą MSSQL czy wtedy w każdym przypadku $mag będzie 0 i wszystkie towary się zaktualizują z zerowym stanem czy wywali błąd? jeśli nie wywali błędu ktoś pomoże go tu włożyć? Ten post edytował adi456 25.10.2010, 16:33:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
no ale coś jest nie tak. po testach okazało się że towar który powinien być na stanie aktualizuje się jako brak, problem chyba występuje gdy dodam fikcyjny towar który nie odnajduje swojego $towarid a gdy go nie odnajdzie w bazie MSSQL wyszukuje jako $towarid = '' jak mądrze rozwiązać problem, myślałem np o zapisywaniu domyślnej wartości np
$towarid = 'xxx' i jeżeli w tym przypadku $towarid się nie zaktualizuje to będzie szukać w MSSQL jako $towarid = 'xxx' a nie $towarid = '' czy to może poprawić problem?? poprawiłem działanie skryptu dodająć
ale mój następny problem i pytanie to: zauważyłem że gdy któryś z warunków zostanie spełniony to powtarza się kilkukrotnie można to zauważyć przez zmienną $wynik - powtarza się np 2, 4 razy w echo co oznacza że skrypt działa dużo wolniej niż powinien proszę o pomoc |
|
|
![]()
|
|
zawsze możesz sprawdzić czy $towarid nie jest pusty
zmiennych nie zapisuje się w " "
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:06 |