![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 14 Dołączył: 3.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem tego typu - mam stworzony obiekt do obslugi zapytan do bazy danych mssql. Najczesciej uzywana jest funkcja query(), ktora wykonuje podane do niej zapytanie. Teraz pojawia sie problem - mam napisane bardzo duzo aplikacji w ktorych nie mam mozliwosci wprowadzic filtrowania pobieranych znakow. Potrzebowalbym filtrowac to co jest przekazywane do funkcji query(). Przedewszystkim chodzi mi o zablokowanie mozliwosci wstrzykniecia komend drop database, drop table, create table. Zapytania ktore wedruja do tej funkcji maja rozna postac - raz jest to zwykly select, innym razem jest to select z joinem itp. Ogolnie zasada jest taka ze na raz przekazywana jest tylko jedna kwerenda. Czy ktos ma jaki pomysl w jaki senswny sposob zabezpieczyc tak napisana klase? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 2 Dołączył: 9.07.2008 Skąd: Zduńska Wola/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuję byś wkleił to co napisałeś do tej pory.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 1 Dołączył: 3.08.2008 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może coś takiego pomoże:
-------------------- Anti-loyal: xp; ubuntu; c++; asm; php 5.2; mysql 5.1; apache 2.2; vs '08 con vs.php; Zend S.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 2 Dołączył: 9.07.2008 Skąd: Zduńska Wola/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.php.rk.edu.pl/w/p/postgresql-i-php/
tu masz przykładową klasę - co prawda dla postgreSQL ale łatwo to zamienić |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 14 Dołączył: 3.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php1983 - no niestety, jest to rozwiazanie, ktore niezbyt mnie zadowala -wystarczy ze zapytanie bedzie mialo postac:
I juz sie nie wykona. kavka - nie wkleje dokladnie bo nie mam teraz dostepu do kodu ale wyglada to +/- tak:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:00 |