![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 13.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chce na mojej stronie umiescic mozliwosc "Zapomnialem haslo". Po kliknieciu i podaniu nazwy uzytkownika na podany wczesniej adres email przychodzi losowo wygenerowane hasło, ktore nalezy uzyc do zalogowania sie. System uzywa bazy danych. Hasło generowane jest 2 etapach: 1) Wybranie losowe słowa ze słownika, 2) Generowanie ciagu liczb, które zostana "dolepione" do pobranego slowa. Problem: System widzi słownik, pytanie czy jest on dobry, ale probowalem na dwoch roznych i jest to samo. System wysyla email, poprawnie informujac o nazwie uzytkownika lecz zmienna $haslo jest pusta. Takze wpis w bazie danych pozostaje niezmieniony. Nie wyskakuje zaden blad (jesli usune slownik calkowicie to blad sie ukazuje, wiec slownik 'widzi' jak mniemam). Kody: Pik wywołujacy:
Plik operujący:
Ten post edytował zaaap 18.11.2008, 13:34:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 4 Dołączył: 30.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, Chce na mojej stronie umiescic mozliwosc "Zapomnialem haslo". Po kliknieciu i podaniu nazwy uzytkownika na podany wczesniej adres email przychodzi losowo wygenerowane hasło, ktore nalezy uzyc do zalogowania sie. System uzywa bazy danych. Hasło generowane jest 2 etapach: 1) Wybranie losowe słowa ze słownika, 2) Generowanie ciagu liczb, które zostana "dolepione" do pobranego slowa. Problem: System widzi słownik, pytanie czy jest on dobry, ale probowalem na dwoch roznych i jest to samo. System wysyla email, poprawnie informujac o nazwie uzytkownika lecz zmienna $haslo jest pusta. Takze wpis w bazie danych pozostaje niezmieniony. Nie wyskakuje zaden blad (jesli usune slownik calkowicie to blad sie ukazuje, wiec slownik 'widzi' jak mniemam). Kody: widze że kolega przeczytał książke helionu za jedyne 99zl ;] Sposób generowania hasła opisany w tej książce jest niepraktyczny, zajmuje duzo czasu i miejsca i wogóle daj sobie spokój z tamtym sposobem tu masz praktyczna funkcje:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 13.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hehe rozgryzłes mnie! Hmm ok popatrze pozniej, teraz troche zajety jestem. Napisze czy dziala
![]() No wiec, haslo generuje i wysyla ok, ale nie chce updejtowac w bazie:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 4 Dołączył: 30.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hehe rozgryzłes mnie! Hmm ok popatrze pozniej, teraz troche zajety jestem. Napisze czy dziala ![]() No wiec, haslo generuje i wysyla ok, ale nie chce updejtowac w bazie:
Mój sposób sprawdzania błedów w skryptach z zapytaniami do bazy wyglada tak że odpalam najpierw phpmyadmin i sprawdzam pierw wszystkie zapytania a później skrypt tobie też radze tak zrobić jak dla mnie błąd jest tu : haslo = sha1('$nowe_haslo') sprawdź , a najlepiej to nie wykonywać funkcji w zapytaniach |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mój sposób sprawdzania błedów w skryptach z zapytaniami do bazy wyglada tak że odpalam najpierw phpmyadmin i sprawdzam pierw wszystkie zapytania a później skrypt tobie też radze tak zrobić jak dla mnie błąd jest tu : haslo = sha1('$nowe_haslo') sprawdź , a najlepiej to nie wykonywać funkcji w zapytaniach To co ty zrobiłes jest totalnie bez sensu, zainteresuj się podstawami stringów. -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Zastanawia mnie fakt, ze nie wyskakuje zaden blad a zmienna wynik jest niepusta, czyli akcja UPDATE powinna zakonczyc sie sukcesem. Niestety haslo nie zostaje zmienione
Hmm troche zmodyfikowalem kod: 1 pierwszym pliku dalem:
A w drugim taka fukcje:
Narazie wywalilem kodowanie, zeby bylo czytelniej. I terazm nawet jesli dam "update autorzy123.." <-taka tabela nie istnieje, to nie wyrzuca zadnego bledu tylko idzie dalej i przysyla maila, ze wszytko w porzadku. Ktos wie jak to ugryzc? Po recznym debugowaniu okazało sie, ze problemem była linia nr 14. w drugim pliku. Po skomentowania dziala OK Ten post edytował zaaap 18.11.2008, 20:48:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:47 |