![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, potrzebuję napisać mały skrypt, który zliczy mi znaki(bez spacji) znajdujące się w danym pliku. Korzystam z funkcji filesize jednak przy jej użyciu zlicza mi wszystkie znaki wraz ze spacjami. Jak zrobić aby skrypt nie zliczał spacji? Czy jest to możliwe?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 385 Pomógł: 26 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: TM Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wczytaj plik -> wywal spacje(str_replace) -> zlicz długość..
-------------------- Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 27 Dołączył: 24.08.2007 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wczytujesz plik funkcja file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, a następnie w pętli zliczasz ile razy funkcja strpos" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual z argumentem ' ' (spacja) zwróci wartość inną of FALSE. Później to tylko odejmiesz od rozmiaru wczytanego pliku (strlen" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual) ilość wystąpień spacji, którą będziesz znał za pomocą wcześniej wspomnianej pętli.
-------------------- Pomogłem ? Odwdzięcz się, kliknij POMÓGŁ.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
działa, dzięki
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.05.2025 - 05:29 |