![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 1 Dołączył: 3.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam tablice która zawiera podobne wpisy: Kod $arr[0] = 1,2,3,4; $arr[1] = 5,6,7,8; $arr[2] = 3,5,7,8; $arr[3] = 9,5,6,7; itd. Teraz mam problem: muszę zamienić te wpisy na taką formę: Kod $wyjscie[0] = a,1,2,3; $wyjscie[1] = c,5,6,7 $wyjscie[2] = c,3,5,7; $wyjscie[3] = b,9,5,6; Czyli po prostu ostatnią cyferkę zamienić na literkę,zsadzić ją przed wszystko i dodać przecinek, a ostatni usunąć... Lecz nie wiem jak to zrobić... Może mi ktoś pomóc? Proszę pisać tutaj albo na gg (5086051) Dziękuję, kayy -------------------- ![]() Dziękuję wszystkim za pomoc w PHP :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A wg. jakiego algorytmu dobierane są literki do wstawienia na początek?
Jeżeli to bez znaczenia to użyj substr()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Potem konkatenacja ciągów
explode()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - rozbijesz tym swoje ciągi po przecinku na poszczególne liczby i otrzymasz tablicę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 1 Dołączył: 3.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ważne jest, że np. 1 to literka g itd.
Hmm... Może jest jakiś inny sposób niż rozbijanie tego na tablice ? Bo nie wiem dokładnie (i chyba to jest nie wydajne) jak zamienić co 4 cyferkę na literkę która poprzedza 4 tablice niżej i potem z co odliczać co 4 i zrobić z tego ponownie tablice... -------------------- ![]() Dziękuję wszystkim za pomoc w PHP :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nadal nie wiem jaki jest klucz dobierania literek. Czy przechowujesz gdzieś pary cyfra -> litera? Dlaczego 1 to literka "g"? Można ten problem rozwiązać na wiele sposobów.
Żeby przetworzyć całą tabelę użyj pętli foreach(). |
|
|
![]()
|
|
Ok, już sam doszedłem do tego, aczkolwiek dziękuję!
-------------------- ![]() Dziękuję wszystkim za pomoc w PHP :) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:02 |