![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 11 Dołączył: 11.10.2004 Skąd: 3c Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie moge sobie poradzic juz pre razy natknalem sie na ten problem i ciagle nie wiem jak najsensowniej z niego wybrnac.
Chodzi mianowicie o to, ze gdy chce cos uzyskac w petli np. for i indeksuje mi to jako zero to zamierzony cel sie nie realizuje. Juz sprecyzuje o co mi chodzi, np teraz staram sie zrobic komentarze do niusow ktore pobierane sa z pliku txt, gdzie niusy sa zapisane w postaci: linia: nr||autor||tresc||data itd. wyciagm dane w ten sposob: plik: news.php Ogolnie dane newsow wyswietalaja sie poprawnie ale gdy chcem dorobic jakies dodatkowe elementy z uzyciem indeksow z petli to w momencie wywolania w linku indeksu "0" - np. ?add=0 - to nie otrzymuje tego co potrzebuje i co natomiast normalnie pojawia sie przy kolejnym indeksie ?add=1 itd. Do tej pory kombinowalem i zmienialem zliczanie z tablicy od jeden a nie od zera - ale to z koleji powoduje komplikacje przy stronicowaniu - np. nie moge poradzic sobie ze stala liczba niusow na stronie - zawsze na pierwszej jest jeden mniej... Domyslam sie ze problem z zerem zwiazany jest z tym ze wartosc ta jest rownoznaczna z false wiec skrypt sie nie wykonuje tak jak sie by chcialo. I teraz moje pytanie czy mozna jakos przemianowac to zero zeby bylo ono jako true? Badz moze ktos zna jakis inny sposob na poradzenie sobie z tym problemem? Ten post edytował Volume 15.12.2009, 21:28:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 18:32 |