![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 287 Pomógł: 10 Dołączył: 22.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie
Mam na stronie usuwanie newsów poprzez panel. Jak zrobić aby przy kliknięciu w usuń generowało losowy link, jakiśdługi, i później sprawdzało poprawność w _GET page? Drugie pytanie polega na tym, jakie są zabezpieczenia do PHP i MYSQL, oprócz SQL Injection? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 126 Pomógł: 5 Dołączył: 7.03.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Drugie pytanie polega na tym, jakie są zabezpieczenia do PHP i MYSQL, oprócz SQL Injection? WTF? SQL Injection to zabezpieczenie? ![]() od kiedy? ja myślałem, że to atak ![]() EDIT co do pierwszego pytanie to nierozumień ![]() jeśli tu wygenerujesz jakiś losowy kod, to skąd skrypt odbierający będzie miał ten kod do porównania? no chyba ze chcesz zapisać go w bazie EDIT 2 co do losowego kodu to można to zrobić tak: $kod = MD5(mt_rand(1000000,9999999)); Ten post edytował Makciek 9.11.2009, 20:43:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1.
SQL Injection to raczej przeciwienstwo zabezpieczenia. Technika za pomoca ktorej moga Ci sie wlamac do MySQL i all pozmieniac / powykradac i co tam tylko haxiorom do glowy przyjdzie. Innym popularnym sposobem do ataku na strony jest XSS. Prosty przyklad Brak filtrowania zmiennej
Ten kod od razu wyswietli zmienna $tekst, np komentarz na strone. Ale co jezeli w polu wpiszemy jakis kod html? Przegladarka tekst zinterpretuje jako HTML/JS, np.
Po najechaniu myszka na nasz komentarz wyswietli sie alert. To akurat minejszy problem. Co jezeli ktos wpisze JS, walnia jakas petle, albo wyciagnie od nas w ten sposob jakies poufne dane? Np. wysylajac lewy link na ktory klikniemy? No ale to juz sobie doczytasz o tym. Sposob zabezpieczenia. Akurat przed tym co podalem, wystarczy proste ucina wszystkie taki HTML wiec w ten sposob juz nam raczej nie rozwala strony. Ale sa jeszcze inne metody, sposoby, warto po googlach poszperac. [/php] -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
więc tak najlepszym sposobem jest parsowanie na int (czyli na liczbę całkowitą takie jakie musi być id w bazie).
co do to poczytaj artykułu tego pana: http://www.beldzio.com/kategoria/bezpieczenstwo, zna się na sprawie i dobrze tłumaczy to w swoich artykułach. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 287 Pomógł: 10 Dołączył: 22.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm co do znaków HTML czy to nie wystarczy? Ja tak tworze kody
![]() Podstawowy:
Mój: -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mysle ze strip_tags jest lepsze od htmlspecialchars. Ta ostatnia zostawia po sobie jakies smieci.
Przyklad
Strip_tags ladnie ucina te tagi, no ale to juz kwestia gustu/stylu/przyzwyczajenia. -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
Dobra żeby nie robić nowego tematu, zadam tu kolejne pytanie. Jak dodać BB Code do stronki? Mam swoją strone i są tam prywatne wiadomości, chcę dodać do tego BB Code, aby było użytkownikom wygodniej pisać.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 23:09 |