Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]Keyword final, wiem co to jest, ale...
finito

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jak w temacie: wiem co to słowo kluczowe oznacza, wiem jaką ma funkcję. Nie wiem natomiast czegoś innego, a mianowicie: po kiego diabła zostało ono wprowadzone do php? Przecież można zdefiniować klasę i po prostu nie definiować następnych klas od niej dziedziczących, a użycie słowa final jest chyba trochę jak spalenie mostu za sobą.

A może ono daje coś w rodzaju poprawienia optymalizacji kodu pod jakimś względem?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) No właśnie tego nie wiem. Po prostu trochę nie chce mi się wierzyć, że spece od php stworzyli to słowo dla samego jego stworzenia, a to co jest napisane w php.net to dla mnie trochę skromne wyjaśnienie. Dlatego właśnie pytam...
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
com

-----

a na wortal to zagadasz? http://www.php.pl/Wortal/Artykuly/PHP/Pods...-kluczowe-final
+Quote Post
finito

-----

Trochę mnie rozbawiłeś. Oczywiście, że tam byłem i przeczytałem to wszystko. Byłem też na php.net Przecież nie zadałem pytania: do czego służy słowo "final" tylko zadałem pytanie o ogólną ideę zastosowania tego słowa. Po prostu nie bardzo wiem po jakie licho mam zamykać określoną metodę w klasie. Chodzi o to, że goście od php z jakiegoś powodu doszli do wniosku, że trzeba "final" wprowadzić. Ja natomiast pytam: co ich do tego skłoniło? Czy brak tego słowa powodował wczęśniej jakieś problemy? Właśnie o to mi chodzi.
+Quote Post
com

-----

jakbyś znał jakiś inny języka programowania to byś nie zadawał takich pytań final class istnieje w wielu językach takich jak c++, java itd. A skoro nie rozumiesz definicji poco została wprowadzona, to nic Ci na to nie poradzę..

jak chcesz poznać zastosowanie w praktyce to zajrzyj do frameworka Spawna http://spawnframework.com/ (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
pedro84

Grupa: Nieautoryzowani

-----

Poczytaj sobie to. Powinno Ci to dać jasność.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 10.10.2025 - 19:13