![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam musze zrobić kalkulator w PHP. Z tej racji że jestem całkowicie zielony napisałem skrypt wzorując się na podobnym. Lecz mój niestety nie działa :/ i dlatego proszę o pomoc w wskazaniu co zrobiłem źle.
CODE <html>
<head> <title> Form </title> <?php $liczba_1 = $_POST["liczba_1a"]; $liczba_2 = $_POST["liczba_2a"]; if (($liczba_1 == '') OR ($liczba_2 == '')) { echo 'Proszę wypełnić pola cyframi.';} if(isset($_POST['dod']) AND ($zmienna_1 != '') AND ($zmienna_2 != '')) { echo $zmienna_1.' + '.$zmienna_2.' = '.$wynik = $zmienna_1 + $zmienna_2; } if(isset($_POST['ode']) AND ($zmienna_1 != '') AND ($zmienna_2 != '')) { echo $zmienna_1.' - '.$zmienna_2.' = '.$wynik = $zmienna_1 - $zmienna_2; } if(isset($_POST['mno']) AND ($zmienna_1 != '') AND ($zmienna_2 != '')) { echo $zmienna_1.' * '.$zmienna_2.' = '.$wynik = $zmienna_1 * $zmienna_2; } if(isset($_POST['dzi']) AND ($zmienna_1 != '') AND ($zmienna_2 != '')) { if ($zmienna_2 == 0) { echo 'Nie mozna dzielic przez 0.'; } else { echo $zmienna_1.' / '.$zmienna_2.' = '.$wynik = $zmienna_1 / $zmienna_2; } } ?> </head> <body> <form action="" method="POST"> Podaj pierwszą liczbę: <input name="liczba_1a"><br> Podaj drugą liczbę: <input name="liczba_2a" ><br><br> Typ operacji:<br> <input type=radio name=dod value="+">Dodawanie<br> <input type=radio name=ode value="-">Odejmowanie<br> <input type=radio name=mno value="*">Mnożenie<br> <input type=radio name=dzi value="/">Dzielenie<br> <input type=submit value="Oblicz"> </form> </body> </html> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Raz uzywasz zmienna_1 a raz liczba_1.... Ja rozumiem, ze mozesz byc poczatkujacy, ale kurcze, przeciez to widac na kilometr...
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 1 Dołączył: 30.07.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomyliłeś dużo rzeczy. Sam sobie popatrz.
Ten post edytował matysek83 25.09.2015, 21:34:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nudzi mi się
![]()
Ten kod ma niebezpieczne zagranie ;] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 00:53 |