![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2010 Skąd: Wolsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, otóż przykłądowo gdy na serwerze mamy plik index.php to link wygląda w postaci
www.adres.pl/index.php tutaj kieruje się pytanie, czy da się ukryć to "index.php" tzn aby link był bez tego. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 711 Pomógł: 127 Dołączył: 5.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
www.adres.pl/ i powinno wyświetlić index.php
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2010 Skąd: Wolsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() Chcę zrobić tak, aby w linku nigdy nie było widać index.php nawet gdy zrobimy odsyłanie na stronę główną w tym przyapdku index.php kojarze, i wiem ze jest coś takiego, wiem ze można to zastąpić np napisem Home czy jakim się chce. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2011 Skąd: kierunek-->Południe Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli nie zdefiniowano inaczej (np. w htaccess) to po podaniu twojadres.pl tak czy siak zostaniesz odeslany do index'u. Wpisz wiec w odnośniku zamiast:
to:
to jest to rozwiązanie które podał kolega cycofiasz ale rozpisane 'na logikę' ;-) inna sprawa, że nazwę możesz zawsze spróbować ukryć przez zdefiniowanie zasad w htaccess'ie Ten post edytował mos 14.07.2011, 17:01:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 711 Pomógł: 127 Dołączył: 5.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trzeba było od razu napisać że chcesz zastąpić w urlu index.php własną nazwą a żeby odpalał się i tak index.php.
Poczytaj o mod_rewrite |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:33 |