![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2008 Skąd: Wadowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
pozwolę sobie zadać 2 pytania w jedynym temacie, ponieważ są spokrewnione ze sobą. Otóż:
Liczę na odpowiedź ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 37 Dołączył: 1.05.2008 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
file - wczytujesz wszystko do tablicy gdzie kolejny element to nowa linia wczytanego pliku
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
file - wczytujesz wszystko do tablicy gdzie kolejny element to nowa linia wczytanego pliku ![]() includowanie a pobieranie do zmiennej to 2 różne rzeczy ![]() nie rozumiem tylko do czego Ci to potrzebne? nie lepiej zapisać te pare linijek do funkcji, a potem includować cały plik i wywoływać tylko tą funkcję? co do 2 to musisz odpowiednio sformatować string używając "\n" i "\r" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 37 Dołączył: 1.05.2008 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak ale jeśli wie którą linię chce includować to odczytuje wartość z tablicy, wywala znak nowej linii z końca i może includować
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2008 Skąd: Wadowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przypominam, że piszecie w PRZEDSZKOLU i ja z tego praktycznie nic nie rozumiem. Przykłady, ludzie, przykłady! Wtedy sobie mogę jakoś przerobić skrypt.
Co do drugiego to mamy załóżmy taki plik:
I jak chce zapisać dokładnie w linii 5 (czyli zaraz po test2). Czy jest to realne? Jak tak, to poproszę o przykłady lub wskazówki. Ten post edytował janekpogwad 16.08.2009, 16:58:05 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 4 Dołączył: 30.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1 pytanie:
Pobierasz text funkcja file() i pozniej go wykonujesz funkcja eval() np: chcesz wykonac 2 i 13 linie kodu: 2 pytanie: wczytujesz caly plik , później modyfikujesz ten wczytany text dopisujac linijki tam gdzie chcesz i nadpisujesz stary plik Ten post edytował ultra_18 16.08.2009, 17:00:25 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
1. Pobierasz cały plik do tablicy - file
2. Definiujesz zmienną, żeby nie było błędów ($jakas_zmienna = ''); 3. W pętli for($i=0,$c=count($jakas_tablica_z_funkcji_file);$i<$c;$i++) dodajesz do ciągu kolejne linijki 4. Jeżeli $i + 1 = linijka do której chcesz coś wklepać to to wklepujesz ![]() 5. Zapisujesz - file_put_contents myślę, że wyraziłem się jasno ![]() 1 pytanie: Pobierasz text funkcja file() i pozniej go wykonujesz funkcja eval() np: chcesz wykonac 2 i 13 linie kodu: 2 pytanie: wczytujesz caly plik , później modyfikujesz ten wczytany text dopisujac linijki tam gdzie chcesz i nadpisujesz stary plik ludzie, ludzie to nie jest takie eval jak w javascript, może najpierw sprawdź a potem pisz ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Paweł a dlaczego miałoby nie działać ?
Spróbuj, 99% że zadziała. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
sorry, moja wina, średnika po echo nie postawiłem
![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
ultra_18, pomogło i działa! Dzięki!
Pawel_W, co z tego, że nie to samo eval, jak mi działa? O co to chodzi? O standardy? Jeśli tak, to ja ja jestem daleko za murzynami, bo wszystko trzymam w plikach txt. Gdyby to było w bazie, to by w ogóle problemu nie było, nie? Tabele i koniec w MySQL... No ale ja tego jeszcze nie pojąłem moim mózgiem. ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
bardziej mi chodziło o to, że wyskoczył mi błąd (przez brakujący średnik jak się później okazało), a że nie znalazłem w manualu informacji o działaniu podobnym do include, więc stwierdziłem, że metoda jest niepoprawna
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
1. Pobierasz cały plik do tablicy - file 2. Definiujesz zmienną, żeby nie było błędów ($jakas_zmienna = ''); 3. W pętli for($i=0,$c=count($jakas_tablica_z_funkcji_file);$i<$c;$i++) dodajesz do ciągu kolejne linijki 4. Jeżeli $i + 1 = linijka do której chcesz coś wklepać to to wklepujesz ![]() 5. Zapisujesz - file_put_contents myślę, że wyraziłem się jasno ![]() A to Paweł ma być to "zapisywanie w wybranych liniach"? Poproszę jednak o przykład, muszę się tego jakoś nauczyć, tak, jak kiedyś się nauczyłem echo(). ![]() Ten post edytował janekpogwad 16.08.2009, 17:21:43 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
tyle |
|
|
![]()
|
|
Już prawie dobrze, ale... to podmienia, a ja chce, żeby:
1. odszukaj linię 5 2. daj enter i napisz "ble-ble" 3. zamknij plik - koniec algorytmu i za każdym razem rozpoczynało od linii 5, co skutkowałoby, że starsze wpisy zostałyby. \n jakoś dziwnie nie działa ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo musisz dać w cudzysłowach to po pierwsze a po drugie \n\r (dla windows)
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Jest w cudzysłowach, mam Linux, ale też pod nim to działało. No dobra, a pod Linuxem co ma niby być, bo tutaj się kompletne jaja robią. Podmienia, robić przerwy gdzie nie trzeba. Ja chce tak, jak napisałem, przed Twoim, fifi, postem.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wczytaj przez file i będziesz miał w tekst w tablicy.
jedna wartość w tablicy odpowiada jednej linii w pliku. Tak więc jeżeli znasz linię... Odczytaj plik, pierwsze 4 linie przepisz bez zmian, potem dopisz swoją i na końcu resztę. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.05.2025 - 06:29 |