![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 1 Dołączył: 25.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam strukturę katalogów:
+ katalog_glowny - katalog_1 - katalog_2 - katalog_3 w katalogu_glownym mam skrypt w którym chciałbym includować plik z katalogu_1 zrobiłem tak <? include '/katalog_1/plik.php'; ?> niestety bez zamierzonego efektu, co zrobiłem źle? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie daje się znaku / na początku ścieżki w include ponieważ informujesz parser że chcesz wczytać plik zaczynając od roota systemu, a nie miejsca w którym znajdujesz się w danej chwili.
Możesz również wykorzystać stałą __DIR__, który niesie informacje wszystkich katalogach przed twoim katalogiem o nazwie: katalog_glowny, ale włącznie z nim.
Ten post edytował Tomplus 9.06.2016, 11:14:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kropka jest bardzo istotna w tym przypadku. Bez kropki oznacza to że includujesz plik z głównego katalogu systemu plików, z kropką z katalogu w którym wykonywany jest plik. Edit: wyprzedziłeś mnie ![]() Ten post edytował Rysh 8.06.2016, 22:00:41 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 1 Dołączył: 25.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niestety żaden z podanych wyżej sposobów nie działa, ale natknąłem się jeszcze na jedną sprawę. W moim hostingu mam wyłączone:
- allow_url_fopen - allow_url_include czy to czasem nie jest winowajca? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niestety żaden z podanych wyżej sposobów nie działa, ale natknąłem się jeszcze na jedną sprawę. W moim hostingu mam wyłączone: - allow_url_fopen - allow_url_include czy to czasem nie jest winowajca? Nie. Sprawdź sobie czy plik istnieje. Użyj funkcji file_exists oraz var_dump. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat - allow_url_fopen - allow_url_include to ma znaczenia jak pytasz z zewnątrz ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo to raz było tak, że człowiek myśli że ścieżka jest prawidłowa, a okazuje się że jest jakaś literówka, brak slasha czy kropki itd.
Sprawdź najpierw czy jesteś w dobrym katalogu: np. prostą funkcją z manuala:
Jeżeli masz pliki i foldery z katalogu katalog_glowny to prawidłowo, możesz potem sprawdzić i zmienić ścieżkę na ./katalog_1 Jeżeli nie, to może okazuje się że jesteś za wysoko w strukturze katalogów i należy się cofnąć czyli wpisać: ../katalog_1/, dwie kropki to przejście do katalogu niżej i można je stosować dowoli np. ../../../../ to zejdziemy o 4 katalogi niżej w strukturze [jeżeli jest taka możliwość]. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo za pomocą http://php.net/manual/en/function.chdir.php zmienić katalog.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chdir to zuo
![]() Kod include __DIR__.'/katalog_1/plik.php';
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego zło? Porządkuje sprawę punktu wejścia i odniesień w aplikacji.
Przykładowo jest używany domyślnie w https://github.com/zendframework/ZendSkelet...ublic/index.php Oczywiście jak zawsze wszystko należy używać z głową. Inaczej można sobie zrobić krzywdę nawet zwykłym include jak widać po pierwszym temacie. Ten post edytował viking 9.06.2016, 11:17:25 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:16 |