![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 360 Pomógł: 34 Dołączył: 20.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, mam do Was pytanie jakby to można rozwiązać, zrobić i czy można to tak naprawdę jakoś zrobić. Więc pomysł jest następujący:
1. Serwer dedyk, direct admin i do każdej domeny, subdomeny oddzielny user (direct admin) 2. Domena główna example.com (strona główna) 3. Zakładane subdomeny xxx1.example.com, xxx2.example.com, xxx3.example.com itd... (jako oddzielni userzy na swoich pakietach) 4. Każda z tych stron pod subdomenami działająca na tych samych plikach, funkcjach można powiedzieć kopie stron. I teraz, jako że te pierwsze 4 punkty to nie problem i pewnie można to zrobić bez przeszkód, ale chodzi mi o pliki, funkcje. Każda z tych stron zawierać będzie na przykład plik functions.php w którym będzie funkcja generująca aktualności. Czy można to jakoś zrobić tak, że każda z tych stron będzie korzystać z tego jednego pliku umieszczonego gdzieś na serwerze, a nie z 4 oddzielnych w swoich katalogach ? Chodzi mi o to, że za miesiąc do funkcji generującej aktualności będę chciał zmienić format daty z 2016-11-10 na 10-11-2016 lub dodać coś innego. Średnio mi się widzi wgrywać ręcznie 4 pliki na różne domeny bo coś się zmieniło tylko zrobić tak żebym edytował jeden plik, a zmiany będą w obrębie tych wszystkich stron. Bo przy 4 ok, ale jak będzie 50 i nagle coś trzeba zmienić to bez sensu edytować 50 plików (lub wgrywać 50 plików), najlepiej otworzyć jeden zapisać i bum zrobione na 50 (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Bo na przykład z css to chyba nie problem odnoszę się po całym adresie http do pliku, ale jak z plikami .php to najlepiej załatwić ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o set_include_path
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 360 Pomógł: 34 Dołączył: 20.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurcze chyba nie bardzo to łapie, albo za mocno kombinuję dla testu zrobiłem sobie na serwerze dwóch użytkowników
dev.example.com work.example.com Na dev.example.com wprowadzam zmiany w test.php, testuje, a później do public_html na work.example.com wrzucam sobie plik test.php
Jak to przez include wywalić z work.example.com na subdomenach i czy tak się da ? Bo kombinuję coś na zasadzie: -> dev.example.com - zmiany, testowanie --> functions/test.php -> work.example.com - wersja poprawna --> functions/test.php -> xxx1.example.com - pobieranie funkcji, plików z work.example.com --> work.example.com/functions/test.php -> xxx2.example.com - pobieranie funkcji, plików z work.example.com --> work.example.com/functions/test.php -> xxx3.example.com - pobieranie funkcji, plików z work.example.com --> work.example.com/functions/test.php I teraz po próbach mam coś takiego:
Ten post edytował Mega_88 10.11.2016, 23:13:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 18 Dołączył: 5.02.2016 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurcze chyba nie bardzo to łapie, albo za mocno kombinuję dla testu zrobiłem sobie na serwerze dwóch użytkowników dev.example.com work.example.com Na dev.example.com wprowadzam zmiany w test.php, testuje, a później do public_html na work.example.com wrzucam sobie plik test.php
Jak to przez include wywalić z work.example.com na subdomenach i czy tak się da ? Bo kombinuję coś na zasadzie: -> dev.example.com - zmiany, testowanie --> functions/test.php -> work.example.com - wersja poprawna --> functions/test.php -> xxx1.example.com - pobieranie funkcji, plików z work.example.com --> work.example.com/functions/test.php -> xxx2.example.com - pobieranie funkcji, plików z work.example.com --> work.example.com/functions/test.php -> xxx3.example.com - pobieranie funkcji, plików z work.example.com --> work.example.com/functions/test.php I teraz po próbach mam coś takiego:
Przecież tutaj masz prosty błąd. https://www.google.pl/search?q=is+not+withi...me&ie=UTF-8 |
|
|
![]()
|
|
Dobra bo już nie rozumiem, może mi ktoś podpowiedzieć o co chodzi i jak to rozwiązać ? Cały czas sypie mi błędem.
Z domeny dev.example.com chce załadować plik test.php na domenie demo.example.com
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod include_path string
Specifies a list of [b]directories[/b] |
|
|
![]()
|
|
Teraz mam coś takiego:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 00:01 |