![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 379 Pomógł: 45 Dołączył: 30.06.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
W jaki sposob mozna IF'em sprawdzic ile jest identycznych elementow w dwoch tablicach. No bo funkcjami to by chyba mozna zlaczyc dwie tablice (arrat_merge) i potem (array_count_values) wypisać ile razy sie powtarza dany element.Ok kolego zgadzam sie, ale uzywajac If'a?
-------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij "Pomógł"
Jeśli Ty mi pomogłeś kliknę "Pomógł" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem - po co?
Skoro masz lepszy sposób, na co Ci if? i poczytaj o array_count_values()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, bo chyba niekoniecznie znasz zasadę jego działania. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze takie cos:
-------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
gdzie tu masz jakis if ?
-------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat gdzie tu masz jakis if ? To było do mnie? Jeśli tak, i @tomsi chce jedynie żeby był tam IF, a nie chodzi po prostu o to żeby policzyć wspólne elementy tablic to ok, masz rację. A tak na marginesie: IF'em można sprawdzić, czy spełniony jest jakiś warunek. Masz u mnie piwo, jeśli znajdziesz sposób na policzenie nim czegoś ![]() Ten post edytował drPayton 8.09.2007, 21:00:02 |
|
|
![]()
|
|
ja mysle ze byl to skrot myslowy
chodzilo o to zeby w algorytmie sprawdzajacym ile jest powtorzen w 2 tabelach wykorzystac if. -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
Koniec zabawy w czytanie w myślach @tomsi'ego, niech sam napisze dokładnie o co chodzi
Ten post edytował drPayton 8.09.2007, 21:13:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 379 Pomógł: 45 Dołączył: 30.06.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Koledzy widze, ze musze wkroczyc
![]() ![]() ![]() ![]() moze takie cos: a czy konieczne jest tutaj uzycie foreach i po co jest uzyte $ile++?
Ten post edytował tomsi 8.09.2007, 23:52:43 -------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij "Pomógł"
Jeśli Ty mi pomogłeś kliknę "Pomógł" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Foreach jest po to aby zrobić pętlę na pierwszej tablicy (w sumie powinno się ją wykonywać na tablicy zawierającej więcej elementów, niekoniecznie musi to być pierwsza tablica). $ile++ zwiększa wartość licznika $ile, który wskazuje ile elementów wspólnych mają obie tablice (jeśli aktualny element występuje w tablicy drugiej to zwiększ wartość licznika o 1 czyli $ile++).
|
|
|
![]()
|
|
Cytat w sumie powinno się ją wykonywać na tablicy zawierającej więcej elementów nie koniecznie, moze byc rowniez na mniejszej ilosci. algorytm ma sprawdzic ile jest powtorzen w pierwszej i drugiej tablicy, wiec skoro nie ma slowa z drugiej w pierwszej tzn ze nie ma powtorzenia. powiedzialbym nawet zeby wybierac tablice z mniejsza iloscia - wtedy petla foreach mniej razy sie wykona i nie bedzie sprawdzane nie potrzebnie wyrazow ktorych nie ma w tablicy z mniejsza iloscia:) -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
No tak, racja, mój błąd
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:07 |