![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pytanko!
mam formularz do wyszulkiwaki raczej prosty 2 pola a dokładnie :
chce to wysłać metoda GET jednak tak aby w adresie nie pojawiało się index.php?key=coś&kat_s=1 a mianowicie szukaj,coś,1.html wiem że musze to zaszyć z RewriteRule i tu nie ma problemu problem mam w wygenerowaniu samego takiego linku z formularza czyli co mam zrobiś aby po naciśnieciu szukaj wygenerował mi się taki adres? Może błache ale nigdy tego nie musiałem robić zawsze szło post ale teraz musze i nie mam pojęcia jak! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz również zamiast get by id po elementach formularza.
Kod var key = document.getElementById('id_inputa').value; var cat = document.getElementById('id_selecta').value; document.getElementById('id_formularza').action = "szukaj,"+cat+","+key+".html"; Bez pomocy js, albo innych skryptów po stronie przeglądarki raczej tego nie zrobisz. Oczywiście przy tym trzeba też pomyśleć o wyświetleniu jeśli user nie ma włączonego js. Ale prawda jest taka, że spokojnie możesz to przesłać przez get czy post i byłoby to ihmo lepsze rozwiązanie. Jeśli chodzi o boty i indeksację, to praktycznie nie ma żadnego wpływu, jeśli o sam wygląd linków możesz się posiłkować postem. edit @rzymek01 A co powiedzieć o starych wyjadaczach forum - oni to dopiero są jak błyskawica ^^ Ten post edytował Shili 16.06.2008, 18:10:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbj użyj JS, który po naciśnięciu wyslij wpisze do form.action adres ze zmiennymi, które Cię interesują (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
//edit:Shili, twoja prędkość mnie przerasta (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował rzymek01 16.06.2008, 18:07:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 11:17 |