![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam funckję która zamienia Polskie znaki w Urlach. function MakeUrl($url) { $url = str_replace(array(' ','Ł','ł'), array(';','l','l'), $url); return $url; } i chciałbym zamieniać Title, które są wyświeltanie za pomocą: <div class="moja"> <a class="moja1" href="artykul-{$aResSQL['Title']}-ID{$aResSQL['ID']}.html">{$aResSQL['Title']}</a> </div> Jak to zrobic najprościej ? Ten post edytował Lucash 25.07.2008, 09:20:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 1 Dołączył: 12.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem że chcesz zamieniać polskie znaki w tym $aResSQL['Title'] ? No to wpuść tą zmienną w tą albo podobną funkcje, niech się przemieli a potem do HTMLa.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 4 Dołączył: 31.07.2006 Skąd: Oława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Usuwanie polskich znaków diakrytycznych można osiągnąć poprzez zastosowanie wyrażeń regularnych i funkcji preg_replace($pattern, $replacement, $string).
Ewentualnie tak:
Ten post edytował dyniaq 25.07.2008, 08:52:01 -------------------- ~ kim jest Ta, co mi w oczach zasadza takie drzewo? ~
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 349 Pomógł: 72 Dołączył: 22.01.2008 Skąd: Wadowice/Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba o to ci chodzi ![]() Ten post edytował k_@_m_i_l 25.07.2008, 08:51:02 -------------------- "PHP to człowiek. MySQL to również człowiek."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
generalnie calosc kodu po kilku modyfikacjach wygląda tak:
to wszystko jest umieszczone pod zmienną $sMainContent gdzie zatem mam wstawić funckę do zamiany znaków?
<div class=\"cls_result_row\"><div class=\"clear_both\"><div class=\"cls_res_info_nowidth\" {$sdatastylewidth}><div class=\"cls_res_info_p\"><a class=\"actions\" href=\"impreza-{$aressql['title']}-eid{$aressql['id']}.html\"><div class=\"cls_res_info_p\"><div class=\"clr3\"><div class=\"cls_res_info_p\"><div class=\"clr3\"><div class=\"cls_res_info_p\"><div class=\"clr3\"><div class=\"cls_res_info_p\"><div class=\"clear_both\"> </div class=\"clear_both\"></div class=\"cls_res_info_p\"></div class=\"clr3\"></div class=\"cls_res_info_p\"></div class=\"clr3\"></div class=\"cls_res_info_p\"></div class=\"clr3\"></div class=\"cls_res_info_p\"></a class=\"actions\" href=\"impreza-{$aressql['title']}-eid{$aressql['id']}.html\"></div class=\"cls_res_info_p\"></div class=\"cls_res_info_nowidth\" {$sdatastylewidth}></div class=\"clear_both\"></div class=\"cls_result_row\"> jakieś krzaki się wywaliły i nie mogę wydedytować poprzedniego postu. jakieś pomysły ? Ten post edytował Lucash 25.07.2008, 09:38:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 5 Dołączył: 26.01.2008 Skąd: Lutcza Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Kod {MakUrl($aResSQL['Title'])} Nie działa to ? -------------------- POMOGŁEM ? Wciśnij "Pomógł" , dzięki !
|
|
|
![]()
|
|
od 3 godzin próbuje to zrobic i nic z tego. czy to działa jesli $aResSQL['Title'] to tablica ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 4 Dołączył: 31.07.2006 Skąd: Oława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No w takim sposobie drukowania ("here document" syntax, używanie "<<<") możesz użyć tylko zmiennych. Więc jeszcze przed echo do zmiennych podstaw sobie $aResSQL['Title'] i te inne elementy tablicy. I tam też właśnie dokonaj usunięcia polskich znaków.
Poprawka. Można używać w heredoc'u tablic. Trzeba je tylko objąć nawiasem klamrowym, np. {$a[1]} Ten post edytował dyniaq 28.07.2008, 11:05:10 -------------------- ~ kim jest Ta, co mi w oczach zasadza takie drzewo? ~
|
|
|
![]()
|
|
Niestety moja wiedza z php nie pozwala mi na dokończenie tego zadania. Dla osoby która napisze dokładnie co mam zrobić stawiam dobre piwo.
tutaj jest plik z funkcją function.txt |
|
|
![]()
|
|
Na początku zdefiniuj funkcję:
Następnie znajdź w kodzie:
i wstaw bezpośrednio przed to:
Już w heredoc'u EOF znajdz linijkę:
i zamień na:
Działa? Ten post edytował dyniaq 28.07.2008, 11:12:04 -------------------- ~ kim jest Ta, co mi w oczach zasadza takie drzewo? ~
|
|
|
![]()
|
|
Tak też próbowałem, nie może znaleźć tej funkcji mimo ze jest zdefioniowana na początku:
Fatal error: Call to undefined function: stripplchars() in /home/shoq/ftp/603/inc/classes/BxDolEvents.php on line 641 Zrobiłem tez w ten sposób, że wywaliłem tę funkcję stripplchars() i zmieniłem definicję $sTitle $sTitle = strtr($aResSQL['Title'], 'ĘÓĄŚŁŻŹŃęóąśłżźćń', 'EOASLZZCNeoaslzzcn'); błędu już nie wywala, ale znaków nie zamienia poprawka. znaki zamienia, ale nie działa dla polskich znaków. czyzby problem z kodowaniem ? |
|
|
![]()
|
|
Najprawdopodobniej to jest problem. Popróbuj zapisywać skrypt w różnych kodowaniach i sprawdź, czy będzie działać. No a jak to nie wypali to po prostu zrezygnuj z polskich znaków w tym tytule. Albo zapisuj osobno tytuł i nazwę pliku.
-------------------- ~ kim jest Ta, co mi w oczach zasadza takie drzewo? ~
|
|
|
![]()
|
|
a gdzie ustawiać kodowanie ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:09 |