![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Na stronie z przepisami po wpisaniu nazwy użytkownik dostaje listę wyników. Gdy wpisze on polskie słowo np gołąbki strona wynikowa ma taką postać:
Jeśli wyników jest więcej niż zmieści się na jednej stronie pojawia się stronnicowanie. Niestety linki mają wtedy postać:
i po kliknięciu wszystko się wysypuje. Link musi mieć ciągle taką formę i kodowanie jak na początku jednak nie mogę uzyskać takiego efektu. Strona jest w utf-8, gdy próbuje przerobić link do latin2 za pomocą iconv to w ogóle nie wyświetla mi się to kodowanie, a adres który mnie interesuje (ten 1 podany) chyba jest tak zakodowany ? Próbowałem też bawić się z urldecode itp ale bez rezultatów. Jak więc zamienić polskie znaki na stronie utf-8, żeby linki miały postać:
a nie:
Proszę o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 16 Dołączył: 2.12.2009 Skąd: Płock/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakodowałem linka, ale to co dostałem nieładne wyglądało i źle się będzie indeksowało.
Linki z polskimi znakami muszą być czyste i naturalne, takie jak te bez polskich znaków. Chodzi tylko o to, żeby te linki były w takim formacie jak podałem. Zawsze ewentualnie można napisać kawałek kody który będzie zamieniał każdy polski znak na jego odpowiednik np: ą ---> %B1 itd. Czy to jedyny sposób ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 16 Dołączył: 2.12.2009 Skąd: Płock/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w jakim celu chcesz indeksować wyniki wyszukiwania?
|
|
|
![]()
|
|
W celu Google (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Linki muszą być zoptymalizowane dla dobrego pozycjonowania. |
|
|
![]()
|
|
ale nie linki do wyników wyszukiwania ...
bo niby jak robot wyszukiwarki dojdzie do wyników wyszukiwania słowa gołąbki? - wpisze sobie w formularz? będziesz je linkował w mapie wytryny, albo innym miejscu w serwisie? a tak nie offtopicowo - to poważnie - urlencode i urldecode na stringu wpisanym przez uzytkownika Ten post edytował exood 17.02.2011, 18:28:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
ale nie linki do wyników wyszukiwania ... bo niby jak robot wyszukiwarki dojdzie do wyników wyszukiwania słowa gołąbki? - wpisze sobie w formularz? będziesz je linkował w mapie wytryny, albo innym miejscu w serwisie? Oczywiście, że dojdzie, jeśli Ci zależy :] (żeby uniknąć zbędnego postowania, napiszę tylko, że wystarczy wstawić na stronę główną: ostatnie wyszukiwane frazy + anchor link do wyników (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Myślałem, że to oczywiste (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
Dokładnie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Rozumiem, że zostaje tylko opcja ręcznego przekodowania: ą ---> %B1 ? |
|
|
![]()
|
|
chcesz pisac od nowa funkcję?
przecież właśnie po to jest urlencode... |
|
|
![]()
|
|
Chyba nie do końca, bo dostaję inny ciąg niż wejściowy + zamienione polskie znaki.
Poza tym trzeba później użyć urldecode a mi chodzi tylko o zamianę ogonków... No nic, trudno :/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 07:08 |