![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Prosze o wyjasnienie i pomoc w rozwiazaniu nastepujacej kwestii: - stworzylem formularz html z polem typu select - wartosc opcji wyboru pola select jest pobierana dynamicznie z kolumny bazy danych MySQL (powiedzmy nazwa) - w zaleznosci od tej wartosci maja byc wykonywane dalsze operacje.. - pobieranie z MySQL dziala i wartosci wyboru wyswietlane w polu select sa poprawne I teraz problem: - zawartosc pola select jest wysylana metoda POST do obrobki w pliku php, z tym ze: jezeli wartosc wyboru jest 1 -wyrazowa - wszystko jest OK - wartosc $_POST["nazwa"] w pliku php odpowiada wartosci w polu select; jezeli wartosc wyboru jest wielowyrazowa (rozdzielona spacja np. Szkoła Podstawowa) - to wartosc $_POST["nazwa"] zawiera tylko 1 człon - w tym wypadku słowo Szkoła a reszta jest ucinana, - uniemozliwia mi to dalsze operacje, ktore zaleza od zmiennej do ktorej przypisana jest wartosc $_POST["nazwa"] Dla testu stworzylem w formularzu zwykle pole tekstowe wpisalem w nim "Szkoła Podstawowa" i wyslalem do tego samego pliku php - wartosc przekazana w $_POST["nazwa"] jest poprawna... Nie wiem jak to ugryźć... Pozdrawiam Ten post edytował mirzmu 9.06.2008, 08:20:58 |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
a value w optionie jest dobrze ustawione... pokaż co napisałeś trudno sie z tego tak po omacku rozeznać.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 3 Dołączył: 2.06.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do głowy przychodzi mi tylko taka możliwość, że albo wogole nie dajesz VALUE w cudzysłowy, albo dajesz - ale nie escapujesz danych.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 27 Dołączył: 27.05.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Zamiast spacji w dwuczłonowych wartościach używaj " _ " .
2. Albo po prostu zmień trochę to wszystko tak by wartości były liczbami. Przykładowo w bazie masz rekord id - 1 name - Szkola podstawowa Do wartości pól selecta wpisuj id..
Później możesz to sprawdzać w prosty sposób po przesłaniu z formularza.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wykorzystuje smarty ale to chyba bez znaczenia
kod formularza wyglada tak: <form action="add.php" method="post"> <select name="klient_szukaj"> {foreach item=i from=$klient name=klient} <option value={$i.nazwa|escape}>{$i.nazwa_escape} {/foreach} </select> <input type="submit" name="Submit" value="Wybierz"> </form> |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
jeśli są to dane z bazy ja bym to whilem wczytywał...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 3 Dołączył: 2.06.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to tak jak mówiłem.
Robisz <option value={$i.nazwa|escape}> zamiast: <option value="{$i.nazwa|escape}"> |
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Proszę o dodanie tagów w tytule, w innym wypadku temat zostanie zamknięty.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:52 |