![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Interesuje mnie skrypt lub cos podobnego co bedzie działało mniej wiecej tak:
Mam kilka kaształtowników np. 1. Kątownik 40x40x4 2. Kątownik 50x40x3 ... ... 5. C 120 6. C160 itd Kazda z tych pozycji posiada okresloną długość w metrach oraz wage ...kg - metr Chciałbym zeby po wpisaniu nazwy elementu oraz jego długości automatycznie pokazywała mi się jego waga. Po wpisaniu wszystkich chciałbym miec możłiwość wydrukowania wszystkiego w formie jakiejs np tabeli Jak to wykonać mozecie mi cos zaproponować! Nie chodzi mi o gotowy skrypt tylko o pomysł jak i w czym to zrobić! Z góry przepraszam jesli to nie ten dział! temat można usunąć za pare dni. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 31 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: WAT Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym zrobił tak.
Tabela w MySQL 'ksztaltowniki' z polami: ID | RODZAJ | WAGA *formularz.php wczytuje dane z bazy danych i na ich podstawie tworzy formularz z inputem <select>, w którym można wybrać ksztaltownik z listy posortowanej alfabetycznie. Obok tego pola, dać drugię pole z inputem textowym, gdzie można wpisać długość w metrach. Formularz byłby samoprzetwarzający się, więc parametr action miałby taką samą nazwę jak plik skryptu. Więc tak: - wysyłamy formularz, - skrypt wczytuje najpierw dane z bazy, - liczy wagę ostatnio wpisanego parametru, - dopisuje do zmiennej $tresc (która powinna być przekazywana w formularzu za pomocą hidden) nowy kształtownik i jego wagę, - ponownie wyświetla formularz. Dane do $tresci mozesz sformatować sobie dowolnie. ############### @edit down spoko ![]() Ten post edytował YaQzi 29.10.2008, 21:03:31 -------------------- • Wszystkie wielkości świata nie są tyle warte, co dobra przyjaźń... • |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki YaQzi!
Musze to przemyslec i zdobyć odpowiednie umiejetności jeszcze :-) Jeszcze takie pytanie. Czy jesli jakis serwer oferuje php i mysql to czy bedzie na nim działać postgreSQL? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:29 |