![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam!
Zrobiłem sobie taki skrypcik na podstawie ksiązki. Przerobiłem go trochę i nie wiem gdzie mam błąd. Poniżej zamieszczam skrypty. I jeszcze takie dwa pytanka: - jak znaleźć w ciągu znaków (w zmiennej) jakąś literę - jak porównać czy pola nie są puste (na liczbach wiem, a na ciągu?) - jak zrobic w js że po wypełnieniu pól pojawia się wyślij? (przy czym zaznaczam że w js jestem zielony (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/wstydnis.gif) )
Błąd: Notice: Undefined index: imie in C:\STRONA\specjalne\formularz.php on line 3 Notice: Undefined index: email in C:\STRONA\specjalne\formularz.php on line 4 Notice: Undefined index: wiadomosc in C:\STRONA\specjalne\formularz.php on line 5 Notice: Undefined index: temat in C:\STRONA\specjalne\formularz.php on line 6 Warning: mail() [function.mail]: "sendmail_from" not set in php.ini or custom "From:" header missing in C:\STRONA\specjalne\formularz.php on line 13 Ten post edytował obelix94 16.11.2008, 12:04:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Nie ma zmiennych $_POST. Daj coś takiego i powinno prażyć:P
i zmienna $nadawca zmien na $nadawca = 'From:'.$email; Ten post edytował Mlodycompany 16.11.2008, 12:07:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
nawet jak zmienie nadawce to nie działa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/blinksmiley.gif)
ale skoro nie ma zmiennej $_POST to jak wyciągnąć te dane z formularza do przetworzenia Ten post edytował obelix94 16.11.2008, 12:10:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
przyjrzyj się dokładnie. Zauważ że zmieniłem w inputach coś, ale nie powiem co (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]()
|
|
a to dlatego mi nie działało.... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/wstydnis.gif)
zmieniłeś id na name, ale nadal nie wiem o co tobie chodzi z $_POST teraz wyskakuje tylko takie coś Warning: mail() [function.mail]: Failed to connect to mailserver at "localhost" port 25, verify your "SMTP" and "smtp_port" setting in php.ini or use ini_set() in C:\STRONA\specjalne\formularz.php on line 13 |
|
|
![]()
|
|
a masz na kompie zainstalowany serwer pocztowy? jeśli masz to nie może się z nim polączyć, a z $_POST chodziło mi o to że one były puste. Jak chcesz sprawdzać co jest w tablicy $_POST to zrób sobie print_r($_POST);
Ten post edytował Mlodycompany 16.11.2008, 12:20:12 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Dobrze. Dziękuje mlodycompany za pomoc. Na tym etapie wszystko działa.
I jeszcze takie pytanka: - jak znaleźć w ciągu znaków (w zmiennej) jakąś literę - jak porównać czy pola nie są puste (na liczbach wiem, a na ciągu?) - jak zrobic w js że po wypełnieniu pól pojawia się wyślij? (przy czym zaznaczam że w js jestem trochę niedouczony(zielony) ) Ten post edytował obelix94 16.11.2008, 14:55:08 |
|
|
![]()
|
|
1. strpos
2. tak samo jak na liczbach czyli if(isSet($ciag)){ // zwraca true jeżeli nie jest pusta} 3. na js sie nie znam:p poszukaj w necie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
A jak wygląda jej prototyp?
A ktoś inny się zna na JS albo zna takie efekty? Ten post edytował obelix94 16.11.2008, 16:34:40 |
|
|
![]()
|
|
jak dla mnie to technicznie by wygladalo to tak: odbiera z inputa dane i zapisuje do zmiennej a potem sprawdza czy zmienna nie jest pusta i zwraca true i false i w zaleznosci od tego pokazuje/ukrywa button. jak to zrobic w js to nie wiem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) :D
|
|
|
![]() ![]()
|
|
A czy jest na tym forum osoba, która miałaby chęć i czas mi objaśnić ten skrypcik ponizej? Co za co odpowiada i jak to dost. do np. texterea i do większej ilosci pól?
CODE Czy zgadzasz sie na warunki regulaminu? <form name="aaa"><input type="radio" name="ccc" onclick="document.aaa.fff.disabled='disabled'">nie <input type="radio" name="ccc" onclick="document.aaa.fff.disabled=''" selected>tak <br> <input type="submit" name="fff" value="OK"> </form> Wiem jak to powinno wyglądać. Ale nie wiem jak się do tego zabrać. Analizując kod ponizej doszedłem do wniosku iż: - funkcja javascript powinna być w osobnym pliku - ogólna instrukcja to if value==' ' document.aaa.fff.disabled='disabled' else document.aaa.fff.disabled='disabled' - tak instrukcja wd. mnie jest prawidłowa tylko czy jak będzie kilka deklaracji 'disabled' a jedna '' to co wyjdzie? - wzorujac się na powyższym powinna być jakaś funkcja sprawdzenie [ if 1 ok 2 ok 3 ok 4ok 5ok ] ... document.aaa.fff.disabled='' - tylko w jaki sposób przeniesć do funkcji sprawdzenie wartości true czy false? Proszę was o wskazanie mi jakiś materiałów do poczytania i pomocy w zapisie tego co powyżej. Myślę że wpadłem na dobry pomysł. Pozdrawiam! Ten post edytował obelix94 16.11.2008, 17:22:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Znowu chcesz gotowca wyżmędać? :|
Moderator już raz Ci zwrócił na to uwagę, gdzie szukać zleceń. Cytat Proszę was o wskazanie mi jakiś materiałów do poczytania i pomocy w zapisie tego co powyżej. Google: kurs javascript Ten post edytował erix 16.11.2008, 18:00:01 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Nie chcę gotowca. Chcę pomocy. Mówiąc o materiałach - miałem na myśli sprawdzone kursy. Nie chce czytać w ciemno czegoś co może być źle opisane. A mówiąc ze potrzebuje pomocy w zapisie to chyba nie jest gotowiec. Wiem jak to trzeba zrobić ale nie wiem jak się do tego zabrać i jak zapisać. Prosiłem tylko o pomoc. Ale widzę że tutaj ciężko o cokolwiek prosić.
Jak mówię "proszę" to prosze. Jak mówie "potrzebuje gotowca" to potrzebuje gotowca. W tym wypadku robię to na swoją stronę. Ale tamto to musiałem bulić 250zł za opóźnienie! Pozdrawiam wszystkich którzy mają chęć pomagać |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Ale tamto to musiałem bulić 250zł za opóźnienie! To jest forum PHP, a o nie dotrzymywaniu czyichś terminów. Cytat Wiem jak to trzeba zrobić ale nie wiem jak się do tego zabrać i jak zapisać. Prosiłem tylko o pomoc. Ale widzę że tutaj ciężko o cokolwiek prosić. Prosiłeś o pomoc, a my Ci jej udzielamy. Gdybyśmy tego nie robili, to by nikt nie odpisywał w tym wątku. Celowo napisałem kurs javascript, bo aspekty, o które pytasz są wyjaśnione w każdym kursie. |
|
|
![]()
|
|
Ale nadal nic nie wiem na temat mojego pomysłu
Mam takie coś? Czy będzie działać?
--------------------------------------- Dlaczego takie coś niedziała? Wziąłem to ze strony http://www.webtips.pl/post2173.html. Tam działa u mnie nie. Tzn. przyciks po naciśnięciu nie nadal jest aktywny.
Ten post edytował obelix94 16.11.2008, 19:32:39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 2 Dołączył: 18.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ponadto w ramach <head> </head> dodajesz:
Edit: Dodałem ponownie id w kodzie pól formulaza. zamiast onBlur mozesz użyć onkeypress róznica polega na tym iż przy onBlur funkcja formverify wykonuje sie po deaktywacji pola a przy onkeypress po wcisnieciu kazdego klawisza Ten post edytował RLLAMAS 16.11.2008, 20:09:09 |
|
|
![]()
|
|
co trzeba zmienić aby przycisk był widoczny ale nieaktywny?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 2 Dołączył: 18.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
usuń style="display: none;" z pola przycisku
i linie ze style.display w kodzie java jesli nie zadziala to podam rozwiazanie jutro jak wruce z nocki w pracy. |
|
|
![]()
|
|
wcześniej miałem tak. czy można do tego dodać formverify();? dzięki za ten kod. ale jak go przerobić? chodzi mi o efekt przycisku taki jak jest tu http://pulsaven.ovh.org/7.html gdy się kliknie nie. i dopiero jak się wypełni wszystkie pola przyją wygląd tak jak na początku gdy się wczyta tamtą stronę. w tym skrypcie nie ma go od początku. jak to zrobić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiesz co? A mi się wydaje, że Ty chcesz gotowca. I tak to wygląda. Drążysz temat po kolei prosząc o kolejną i kolejną poprawkę nic nie dodając od siebie. Wymagasz, aby ktoś wszystko zrobił za Ciebie. Takich osób tutaj nie lubimy, inaczej - ja nie lubię. Dać palec, weźmie całą rękę.
Zacznij myśleć analitycznie i kombinować. Od początku nie włożyłeś nawet części swojej pracy w to, co tutaj wszyscy Ci napisali. Temat zamykam. Jeśli chcesz mieć wszystko na tacy - pisz na Ogłoszeniach (Poszukuję). A odnośnie Twoich pretensji, że za opóźnienie w zleceniu zapłaciłeś karę - to jest tylko i wyłącznie Twoja wina. Nikt nie jest zobligowany, by w ciągu kilku minut Ci odpisać, napisać gotowca i poprosić żebyś z niego skorzystał. Ucz się dotrzymywać terminów, które są wyznaczone dla Ciebie, a nie osób trzecich. Kiedyś możesz setki tysięcy złotych stracić. Nie mówiąc o utracie klienta. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 29.08.2025 - 23:58 |