![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 1 Dołączył: 13.02.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam , borykam się z małym problemem ... Mam bazę danych i wyświetlam pola w tabelce , na końcu każdego wiersza jest pole checkbox z unikalnym id rekordu (tak sądzę).
W jaki sposób mogę zrobić by po zaznaczeniu jakiegoś checkboxa (może być ich pare) robił się POST że chcę ten rekord nadpisać ? W dalszej części zrobię które pole chce nadpisać zapytanie mysql i przycisk submit. Szukałem przez wójka google ale chyba odpowiedniej frazy nie znam , dźwięczny będę jeżeli ktoś podsunie jakiś tutorial lub myśl (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif) Pozdrawiam Wicek
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 1 Dołączył: 13.02.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm tworzy tablicę z tymi wszystkimi id tylko proboję ją odebrać i jest pusta.
update.php
Bardzo prawdopodobne jest że źle odbieram tą tablicę , skrypt się uruchmia wyświetla się zaktualizowano ale tablica jest pusta , próbowałem wyświetlić id. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1)
NIe: $rekord[] = $_POST['id_rekord[]']; a: $rekord = $_POST['id_rekord']; Patrz co idzie postem a nie strzelasz.... print_r($_POST); i od razu widzisz co idzie. 2) <td><input type="checkbox" name="id_rekord[]" value="$x" /></td> Tutaj do pola wstawiasz tekst $x a nie zawartosc zmiennej $x. Jak chesz wstawic zawartosc to ma to byc w kodzie PHP a nie HTML |
|
|
![]()
|
|
print_r($_POST);
idą tylko dane z 3 pól nie wyświetla żadnego id , w jakis sposób połączyć ten checkbox z polem submit ? Ok udało się dodałem początek <form action="update.php" method="POST"> przed input checkbox i działą tylko mam pytanie czy to jest "estetyczne"?
Ten post edytował wicek 2.04.2014, 09:02:20 |
|
|
![]()
|
|
formularz ma byc tylko JEDEN i ma on obejmowac wszystkie pola, a nie ty robisz formularz w petli dla kazdego pola
|
|
|
![]()
|
|
Czyli rozumiem , że nie ma problemu jak kod php znajduje się wewnątrz formularza?
Dałem rozpoczęcię go zaraz po <body> tak będzie odpowiednio ? |
|
|
![]()
|
|
Cytat Czyli rozumiem , że nie ma problemu jak kod php znajduje się wewnątrz formularza? <form> to kod HTML. SKoro dla innego kodu HTML mozesz wkladac php w srodku to i dla FORM mozesz wkladac php w srodku... TO nie ma zadnego znaczenia. HTML to HTML a PHP to PHPCytat Dałem rozpoczęcię go zaraz po <body> tak będzie odpowiednio ? Formularz masz dawac w momencie rozpoczecia formularza a nie na samym poczatku strony. Formularz sie rozpoczyna wraz z pierwszym polem formularza. Tu nie ma zadnej filozofii |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:29 |