![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 14.05.2010 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie!
Jestem w trakcie pisania strony do uploadu zdjęć i mam problem. Na serwer można wgrać każdy rodzaj pliku. W jaki sposób można zezwolić tylko np. na pliki .jpg i .png, ewentualnie resztę formatów obrazów? Będę bardzo wdzięczny... Jak potrzeba kodu uploadu to mogę podać. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Normalnie, z pliku tymczasowego pobierasz sobie rozszerzenie i sprawdzasz czy to z tych dozwolonych i jeśli tak to zapisujesz na serwer.
-------------------- Napisane z palca! <- to tak dla lansu ;)
FancyStudio.pl - Tworzenie Stron WWW w Oparciu o XHTML, CSS, JS, PHP i MySQL. Mój blog :: Portfolio Fotograficzne Igora Biedrawy |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I oczywiście sprawdzasz czy plik graficzny jest poprawny.
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 14.05.2010 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A można trochę kodu?
Nie za bardzo mam pomysły jak to zrobić. Umiejętności też nie mam za bardzo. Chociaż jakiego polecenia mam użyć, czy coś... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php upload script
php upload jquery -> zabezpieczenie po stronie clienta , +serwera(php) php upload tutorial php upload poradnik jest setki skryptow ![]() Ten post edytował gigzorr 29.08.2010, 19:46:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzysz sobie tablicę z dozwolonymi rozszerzeniami, w $_FILES['nazwa_pola_file']['type'] masz typ MIME tego pliku:
Do tego dobrze jest dodać sprawdzenie przez getimagesize, a konkretnie sprawdzenie czy wysokość i szerokość są większe lub równe 1px. -------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:15 |