![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siema, czesc!
mam taki problem: chcalem zrobic tak zeby strone index.php?miejscowosc=gdansk&nazwa=franek RewriteCond %{REQUEST_URI} ^/((gdansk)|(wroclaw))/((franek)|(bolek)) RewriteRule ^((gdansk)|(wroclaw))/((franek)|(bolek)) /index.php?miejscowosc=$1&nazwa=$2 [L,NC] to jest przyklad i teraaz mi chodzi ze jak ktos sobie wejdzie na strone /gdansk/franek to jest wszystko ok, natomiast jak wejdzie na strone /franek to juz strona nie istnieje, a chcialbym zeby istniala, co musze wpisac tam zeby nie trzeba bylo wybierac miejscowosci? pozdrawiam, czesc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 650 Pomógł: 16 Dołączył: 5.07.2010 Skąd: Ściśle Tajne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest funkcja w php jak $_GET ona odpowiada za linki i tam możesz sobie ustawić wyświetlanie za pomocą
Nie wiem możliwe że już masz tak (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ale wydaje mi się że masz to połączone za pomocą funkcji AND. Możesz też zrobić tak że jeżeli miejscowość jest równa 0 to robi tylko nazwe.
Pisane od ręki i nie wiem o co dokładnie chodzi. Pisane pod wyszukiwarkę (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Któreś powinno zadziałać ;p Wystarczy kombinować i nie wiem co ma z tym wspólnego htaccess |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 471 Pomógł: 89 Dołączył: 29.07.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
natomiast jak wejdzie na strone /franek to juz strona nie istnieje, a chcialbym zeby istniala, co musze wpisac tam zeby nie trzeba bylo wybierac miejscowosci? a skad skrypt mialby wtedy wziac ta nazwe miejscowosci ? jesli chcesz to wsadzic zgrabnie w .htaccess to potrenuj wyrazenia regularne np. tutaj http://rubular.com/ i przebuduj wyrazenie tak zeby uwzglednialo mozliwosc samego /franek przekierowujac wtedy na jakas miejscowosc jaka Ci pasuje generalnie mozesz potraktowac miejscowosc za pomoca elementu "?" oznacza on opcjonalne wystepowanie pewnej frazy Cytat i nie wiem co ma z tym wspólnego htaccess kolega chcial przekierowac adres /gdansk/franek na /index.php?miejscowosc=gdansk&nazwa=franek dosc wygodnym wyjsciem jest uzycie wtedy mod_rewrite i htaccess |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi mi o to o czym pisze kolega yevaud, w pliku php juz sobie dam rade, tylko nie dam w .htaccess. jak tam mam zrobic jezeli zmienna $_GET['miejscowosc'] jest pusta?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 650 Pomógł: 16 Dołączył: 5.07.2010 Skąd: Ściśle Tajne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 4.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolega pytał o .htaccess a nie plik php ;] Ja polecam w .htaccess przed revrit'em dodać redirect (jak wspominał yevaud):
Wtedy z adresu /franek nastąpi przekierowanie na /m/franek a z niego na index?miejscowosc=m&nazwa=franek w php wystarczy uwzględnić:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 16:32 |