![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
pisze ten temat ponieważ raczkuje w dziedzinie PHP , mam takie pytanie posiadam formularz rejestracyjny kont użytkowników i chce zrobić tak aby po naciśnięciu guzika generuj hasło w polu hasło w formularzu pojawił się wygenerowany kod md5 służący jako hasło dla usera jak to zrobić proszę o pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 10 Dołączył: 7.01.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
md5 nie uzywa sie po stronie uzytkownika, tylko po stronie serwera
user wpisuje/generuje normalne haslo, a serwer je hashuje jak chcesz przycisk "generuj", to uzyj jakiejs funkcji do generowania losowego ciagu znakow w JS jak masz
to potem w js mozesz wstawic do niego jakis ciag w ten sposob |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
md5 nie uzywa sie po stronie uzytkownika, tylko po stronie serwera user wpisuje/generuje normalne haslo, a serwer je hashuje Bzdura, zhashowanie hasła po stronie przeglądarki to wyśmienity pomysł (zarówno podczas rejestracji jak i logowania). Możesz to zrobić np. tak:
definicję funkcji md5 w javascript masz tutaj: http://phpjs.org/functions/md5:469 I jeszcze raz gratuluje pomysłu i wychodzenia poza schematy, takich ludzi nam potrzeba (IMG:style_emoticons/default/happy.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
To rozwiązanie ma kilka wad:
Lepszym wyjściem jest skorzystanie z SSL. Cytat I jeszcze raz gratuluje pomysłu i wychodzenia poza schematy, takich ludzi nam potrzeba A ja gratuluję myślenia w formie sztuka dla sztuki nie uwzględniając faktu, że może otwierać luki w bezpieczeństwie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
A ja gratuluję myślenia w formie sztuka dla sztuki nie uwzględniając faktu, że może otwierać luki w bezpieczeństwie. Aha, czyli przesyłanie hashu hasła zamiast hasła to Twoim zdaniem otwieranie luk bezpieczeństa? Moje najserdeczniesze gratulacje, to chyba Twoja pora aby udać się na dłuższy urlop. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@wNogachSpisz: I co z tego że prześlesz hash, skoro ja będę mógł zrobić dokładnie to samo? Może i nie będę mieć dostępu do hasła w formie jawnej*, ale sam hash daje mi dokładnie te same możliwości co czyste hasło.
Odpowiedź na pytanie już padła - SSL. * chociaż w przypadku MD5 znalezienie kolizji dla danego hasha nie powinno być wielkim problemem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Aha, czyli przesyłanie hashu hasła zamiast hasła to Twoim zdaniem otwieranie luk bezpieczeństa? Ależ oczywiście: można do woli bure-force'ować hasła, bo nawet jak będziesz próbować saltować hasła po stronie klienta, to Ci to nic nie da - algorytm jest jawny, dane też będzie w miarę łatwo zdobyć. I wracamy do punktu wyjścia - atakujący wie, jak saltować, leci wszystko do serwera tak, jakby tego solenia nie było. A przy możliwościach dzisiejszych kart graficznych hashowanie haseł, czy znajdowanie kolizji, to pikuś. Pan Pikuś, robiący CUDA. Zrzucanie weryfikacji tożsamości na stronę klienta, to najgorsze z możliwych rozwiązań. Klient może być użytkownikiem, ale także i atakującym. Jak chcesz rozróżnić jednego od drugiego, skoro żądania obu będą identyczne i narażające na skompromitowanie całego systemu? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 08:16 |