![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2006 Skąd: Siemianowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam takie pytanko. Robię sobie taka prostą galerię ale stanąłem w jednym miejscu i nie mogę znaleźć błędu... A więc mam bazę danych, a w niej listę zdjęć i każde przynależy do jakiejś kategorii. Mam zapytanie do bazy aby wyciągnął mi wszytskie kategorie bez powtórzeń, to jest ok. Mam katalog z miniaturkami a w nim foldery ze zdjęciami, które nazywają się tak samo jak dana kategoria... I teraz chciałbym uzyskać taki efekt, że automatycznie wybierają mi się zdjęcia po jednym losowym z każdego katalogu. Kod wygląda tak:
Kod jest zapożyczony ale musiałem trochę go dostosować do swoich potrzeb. A więc katalog z miniaturkami nazywa się "mini". Nie wiem dlaczego polecenie opendir otwiera mi tylko tak jakby katalog mini i z niego wczytuje wszystkie obrazki do tablicy nie zwracając uwagi na to, że zdjęcia podzielone są na katalogi a tak mu sugeruje w zmiennej $katalog. Okazuje się potem, że zdjęcie wylosowane z tablicy w losowych przypadkach nie znajdują się w tych katalogach, z których chcę je wyświetlić. Jak zrobić aby polecenie opendir "zaglądało" tylko do danego podfolderu i tak jakby z jego zawartości robiło tablicę? Jeśli możecie coś podpowiedzieć to będę wdzięczny. Pozdrawiam, Łukasz. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:53 |