![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2008 Skąd: Racibórz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam otóż mam obrazek png bez tla (czyli jak ktoś da na bialą strone to tlo bedzie biale, jak ktoś da na czarną to czarne itp)
adres do niego: http://www.dodatki.boo.pl/test/test.png jak sami widzicie nie ma tla a w gd robi czarne tlo: http://www.dodatki.boo.pl/test/index.php co zrobić żeby w GD też nie było tła ? dodam że mój kod to: Kod <?php
header("Content-type: image/png"); $image = imagecreatefrompng("test.png"); $rgb = '0.0.0'; $rgb = explode('.', $color); $color =ImageColorAllocate($image, $rgb[0], $rgb[1], $rgb[2]); imagettftext($image, 10, 0, 13, 25, $color, 'arial.ttf', 'blablablablablabla'); imagepng($image); ?> -------------------- Firefox - The Best,
Internet Exokier - shit |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 28 Dołączył: 2.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musisz ustawic kanał alpha
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 44 Dołączył: 14.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musi byc chyba imagecolorallocatealpha ustawione na 127
-------------------- Pomogłem? Zmotywuj mnie do dalszej pracy i kliknij magiczny przycisk:
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2008 Skąd: Racibórz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
jak to zrobić ?
w manualu znalazłem przykład: imagecolorallocatealpha($image, 255, 255, 0, 75); i gdzie mam wpisać te 127 ![]() ok 127 mam wstawić na koncu tam gdzie jest 75 a co wstawić tam gdzie 255 255 0 ![]() Ten post edytował dk1342 7.02.2009, 15:29:48 -------------------- Firefox - The Best,
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 44 Dołączył: 14.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Przykład ten otwiera obraz JPG, a następnie nanosi na niego częściowo przejrzysty prostokąt. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu funkcji imagecolorallocatealpha(), będącej rozszerzeniem dobrze już nam znanej imagecolorallocate(). Różnica polega na definiowaniu dodatkowej składowej alpha, która określa stopień przezroczystości danego koloru. Jest to wartość z zakresu od 0 do 127, gdzie 0 oznacza całkowitą nieprzejrzystość (pełne zakrycie kolorem), a 127 całkowitą przezroczystość. Czyli chyba 255,255,255,127 -------------------- Pomogłem? Zmotywuj mnie do dalszej pracy i kliknij magiczny przycisk:
![]() |
|
|
![]()
|
|
okej dałem tak
imagecolorallocatealpha($image, 255, 255, 255, 127); i nic nie poprawiło dalej jest tak samo jak było -------------------- Firefox - The Best,
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Kod $image = imagecreatefrompng("test.png");
imagealphablending($image, false); imagesavealpha($image, true); -------------------- |
|
|
![]()
|
|
wookieb działa pięknie
![]() teraz mam 2 problem ![]() http://www.dodatki.boo.pl/test/index.php?tlo=1 zobaczcie na tekst gdzie nie gdzie są białe plamki dlaczego ? i czy da się to naprawić tzw. są tam gdzie są dziurki np. od "a, b" itp.. da się coś zrobić ? // juz dziala wystarczylo kolejność zmienić ![]() ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// a tak tylko żeby nie zakładać nowego tematu: Da się zrobić obramowanie tekstu w GD jakąś funkcją ? bo jak nie ma funkcji to kolega mówił coś jak że najpierw tworzy tekst czarny a potem biały i wychodzi czarne obramowanie ale nie podał żadnych konkretów czy zmienia pozycje/wielkość etc. Ten post edytował dk1342 7.02.2009, 17:16:53 -------------------- Firefox - The Best,
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.04.2025 - 07:42 |