![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2009 Skąd: root Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam. Zacznę od początku. Serwis http://gametracker.com/ oferuje możliwość sprawdzania statystyk serwerów gier: lista graczy online, aktualna mapa itp. Mają też grafiki w postaci wykresów:
(IMG:http://i29.tinypic.com/2nrq1oy.png) Zakładam własną sieć serwerów i chciałbym stworzyć stronkę, na której mógłbym na bieżąco monitorować serwery (bo na gametracker'ze grafiki są rzadko aktualizowane), więc postanowiłem zrobić podobne grafiki. Efekt: (IMG:http://imgur.com/XTx66.png) Jak widać moje cyferki i pomarańczowa linia są poszarpane, stąd moje pytanie: czy da się (i jeśli tak, to jak) uzyskać "plynne" linie? Grafiki są generowane w PHP. Ten post edytował red9skull 18.07.2010, 18:08:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2009 Skąd: root Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Próbowałeś antyaliasingu? Heh, nie mam tej funkcji: Kod Fatal error: Call to undefined function imageantialias() Mam zainstalowaną bibliotekę GD. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Zrób większy obrazek, włącz antyaliasng i zmniejsz go do wymaganej wielkości (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Schodkowanie powinno się optycznie zmniejszyć.
|
|
|
![]()
|
|
@thek:
Nie wiem jakim cudem, ale nie mam funkcji do antyaliasingu. Choć posiadam GD. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To praktycznie niemożliwe. Czemu -> (PHP 4 >= 4.3.2, PHP 5) Musiałbyś mieć bardzo starą wersję PHP, choć to
Cytat Note: This function is only available if PHP is compiled with the bundled version of the GD library. może być przyczyna. W każdym razie możesz zrobić coś "dookoła". Zrób to co wspomniałem, ale bez antyaliasingu. Jeśli przeskalujesz duży obrazek do małego... uzyskasz efekt antyaliasingu poprzez kompresję jpg (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
To praktycznie niemożliwe. Czemu -> (PHP 4 >= 4.3.2, PHP 5) Musiałbyś mieć bardzo starą wersję PHP, choć to może być przyczyna. W każdym razie możesz zrobić coś "dookoła". Zrób to co wspomniałem, ale bez antyaliasingu. Jeśli przeskalujesz duży obrazek do małego... uzyskasz efekt antyaliasingu poprzez kompresję jpg (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) A co jeśli obrazek jest PNG? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 9 Dołączył: 9.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 9 Dołączył: 9.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy imagefilter($im, IMG_FILTER_PIXELATE, 2); dałeś tuż przed imagexxx($img); (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
|
|
|
![]()
|
|
A czy imagefilter($im, IMG_FILTER_PIXELATE, 2); dałeś tuż przed imagexxx($img); (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Możesz jaśniej? Raz piszesz $im drugi raz $img... |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
To czy obrazek jest png, jpg czy gwc (gówno wie co (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ) jest nieistotne. Operacje rysowania i innych wykonujesz nie na pliku bezpośrednio tylko na formacie własnym biblioteki gd. To do niego jpg konwertujesz funkcją createimagefromjpg. Używając imagecreatetruecolor też taki tworzysz jako pusty.
Jeśli obrazek jest png, to jedynie musisz zadbać by nie stracił przezroczystości. O tym też na necie poczytać możesz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak trochę z innej beczki: może masz za to dostęp do ImageMagicka na serwerze?
|
|
|
![]()
|
|
Po przeskalowaniu jest jeszcze gorzej:
(IMG:http://imgur.com/cI4dv.png) @Crozin: Na razie pracuję na locahoście, więc mam możliwość wgrania tej biblioteki. Tylko mogą być potem jaja jakbym chciał wrzucić na zewnętrzny serwer (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ale dobra, przyjmijmy, że mam - co teraz? Ten post edytował red9skull 19.07.2010, 08:03:57 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokumentacja ImageMagik jest generalnie słaba, strzęp informacji jest tutaj ale niewiele wnosi, poza tym, że antyaliasing jest domyślnie włączony:
Cytat Controls whether stroked outlines are antialiased. Stroked outlines are antialiased by default. When antialiasing is disabled stroked pixels are thresholded to determine if the stroke color or underlying canvas color should be used.
|
|
|
![]()
|
|
Jak to się instaluje na linuxie?
|
|
|
![]()
|
|
Na Debianie i debianopodobnych:
Generalnie czekerałt: http://www.ducea.com/2006/12/21/install-im...-557-on-debian/ |
|
|
![]()
|
|
Na Debianie i debianopodobnych:
Generalnie czekerałt: http://www.ducea.com/2006/12/21/install-im...-557-on-debian/ Dzięki, dziwnym trafem mam to zainstalowane (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif) ======================================= @EDIT:
Gdy odpalam taki skrypt:
To zwraca mi: Kod Fatal error: Class 'Imagick' not found in /home/r9s/public_html/php/gd/test.php on line 3 Dlaczego? Ten post edytował red9skull 19.07.2010, 10:32:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ImageMagick to nie jest coś stricte dla PHP - to po prostu program, który siedzi sobie na dysku. Potrzebujesz jeszcze pobrać coś w stylu php-imagick czy coś w ten deseń, upewnić się że w php.ini jest włączone i zrestartować serwer.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 22:51 |