![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 14.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich
Mam następujący problem: istnieje sobie formularz z jednym z polem typu "Lista rozwijalna" oraz np. 3 pola typu tekstowego które są domyslnie zablokowane teraz jesli z listy wybiorę jakąś wartość np. 2 to powinny się odblokować 2 pola teksowe a pozostałe 1 powinno pozostać zablokowane problem wtym jak odblokować te pola teksowe Prosze o jakieś sugestie Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twoje pytanie bardziej niż PHP dotyczy JavaScriptu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 14.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem we wstępnej fazie nauki ale chciałem to zrobić w PHP
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
PHP zrobisz to tylko z przeładowaniem strony więc zdecydowanie lepiej użyć do tego JS.
|
|
|
![]()
|
|
postanowiłem to zrobić w PHP z tym ze mam następujący problem
mam trzy pliki i następujący problem nie mogę odczytać zmiennej $IPW oraz $tyt_ank w trzecim pliku ankiety.php prośze o jakąś sugestię z góry dzięki pierwszy - panel_adm.php Kod <html> <head> <META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2"> <title>PANEL ADMINISTRACYJNY</title> </head> <body> <?php print '<CENTER>'; print "<b>PANEL ADMINISTRACYJNY</b> "; print '<FORM ACTION="panel_adm1.php" METHOD="POST">'; print "Tytuł ANKIETY: "; print '<TABLE><input type="text" name="tyt_ank" size="30" maxlenght="50"/> '; print "Ile pól wyboru: "; print '<SELECT name="IPW">'; print '<OPTION value=0></OPTION>'; print '<OPTION value=2>dwa pola</OPTION>'; print '<OPTION value=3>trzy pola</OPTION>'; print '<OPTION value=4>cztery pola</OPTION>'; print '<OPTION value=5>pięć pól</OPTION>'; print '<OPTION value=6>sześć pól</OPTION>'; print '<OPTION value=7>siedem pól</OPTION>'; print '<OPTION value=8>osiem pól</OPTION>'; print '<OPTION value=9>dziewięć pól</OPTION>'; print '<OPTION value=10>dziesięć pól</OPTION>'; print '</SELECT> '; print '</TABLE>'; print '<INPUT TYPE="submit" VALUE="Zatwierdź"></P>'; print '</FORM></center>'; ?> </body> </html> drugi - panel_adm1.php <?php Kod print_r($_POST); if(($_POST['tyt_ank']=='')or($_POST['IPW']==0)){ print "<CENTER><b>Nie wpisano tytułu ANKIETY LUB nie wybrano PÓL</b> </CENTER>"; require ('panel_adm.php'); } else{ print "<CENTER><b>PANEL ADMINISTRACYJNY</b> "; print '<FORM ACTION="ankiety.php" METHOD="POST">'; print "Tytuł ANKIETY: " .'<b>'. $_POST['tyt_ank'] . '</b> '; print "Wybrano pól: " . '<b>'.$_POST['IPW'].'</b> '; print "Nazwa pola ANKIETY: "; for($i=1; $i<=$IPW; $i++){ print $i . "pole: "; print '<INPUT TYPE="text" name="opis".$i> '; } print '<INPUT TYPE="submit" VALUE="Twórz ANKIETĘ"></P>'; print '</FORM></CENTER>'; } ?> i trzeci (we wstępnej wersji) ankiety.php Kod <?php
// print_r($_POST); for($a=1; $a<=$IPW; $a++){ print '<TABLE><input type="radio" name="opis" value="pole".$a>IPW '; } print '<INPUT TYPE="submit" VALUE="Twórz ANKIETĘ"></P>'; print '</FORM></CENTER>'; ?> Ten post edytował Sampo511 16.08.2007, 15:29:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na samym początku drugiego pliku dodaj na przykład kod:
Kod ten umieść na samym poczatku drugiego pliku, inaczej nie będzie działać. No a w trzecim pliku odwołujesz się do tych zmiennych za pomocą:
Ten post edytował Hazel 16.08.2007, 15:42:01 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do formularza w drugim pliku dodaj
Ten post edytował PanGuzol 16.08.2007, 17:22:10 -------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
"Widzę więcej, wiem więcej, tak to jest mniej więcej" "NIE kradnij, rząd nielubi konkurencji" |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie PanGuzol
Działa. Takie to było proste. |
|
|
--Sampo511-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam pojawił się inny problem a mianowicie nie mogę utworzyć tabeli w bazie danych z kolumnami których nazwy znajdują się w tablicy $_POST['opis'], są to dane tekstowe z pól tekstowych, których jest tyle ile się wybierz np.2 ale może też być to 10 pól (nie m stałej ilości tych pól)
Proszę o jakąś pomoc Pozdrawiam PHP MySQL Kod $d=$_POST['IPW'];
$sql = mysql_connect("localhost", "root", "") or die ("Sprawd połączenie z serwerem."); $create = mysql_query("CREATE DATABASE IF NOT EXISTS ankiety") or die(mysql_error()); $db=mysql_select_db("ankiety") or die (mysql_error()); [color="#FF0000"] [b] $TA = "CREATE TABLE ".$_POST['tyt_ank'].""; $results = mysql_query($TA) or die (mysql_error()); print "Poprawnie utworzono tabę"; for($a=0; $a<=$d; $a++){ $add="ALTER TABLE ankiety.".$_POST['tyt_ank']." ADD COLUMN (".$_POST['opis'][$a]." varchar(255) NOT NULL UNIQUE default 0)"; }[/b][/color] $results = mysql_query($add) or die (mysql_error()); print "Poprawnie dodano kolumny z danymi"; print '<CENTER><FORM ACTION="strona.php" METHOD="POST">'; print "Tytuł ANKIETY: " .'<b>'. $tyt_ank . '</b><br><br>'; for($a=0; $a<=$d; $a++){ print '<TABLE>'; print '<input type="radio" name="ankieta" value="pole[]">'."$opis[$a]".'<br><br>'; print '</TABLE>'; } |
|
|
![]()
|
|
Chodzi o to, że baza się tworzy z tym, że wtym przypadku nie tworzy mi wszystich kolumn w bazie (ich nazw)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pętli wyświetlającej formularz z opisami dałeś apostrofy
więc twoje pola wyglądają
Zamień je na cudzysłowy
-------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
"Widzę więcej, wiem więcej, tak to jest mniej więcej" "NIE kradnij, rząd nielubi konkurencji" |
|
|
![]()
|
|
Witam PanieGuzol niestety to nie dział u mnie a pozatym musiałem zmienić trochę pętle wyświetlająca formularz bo wyswietlały mi się tylko pierwsze literki wyrazów
zmieniony kod: Kod <?php for($i=1; $i<=$IPW; $i++){ print $i . " pole: "; print '<INPUT TYPE="text" [color="#ff0000"]name="opis[]"[/color]><br><br>'; print '</TABLE>'; } ?> czy ktoś ma jakieś sugestie jak to zrobić?? Pozdrawiam Ten post edytował Sampo511 19.08.2007, 10:38:52 |
|
|
--Sampo511-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam już sobie sam poradziłem dział tak jak powinno tzn. błąd był w pętli for dodającej kolumny do tabeli w jej zakończeniu - nawias zamykający powinien być za:
$results = mysql_query($add) or die (mysql_error()); } a nie przed tą komendą (wykonywało się tylko ostatnie dopisanie) dzięki wszystkim za rady pozdrawiam Sampo511 |
|
|
![]()
|
|
Witam mam następujące pytanie dlaczego niedziała mi poniższy kod a dokładniej dlaczego jeśli po utworzneiu ankiety nie wybiorę żadnej odpowiedzi to pojawia się ta ankieta ponownie - i to jest OK - ale jest ona już bez opisów.
jeśli sprawdzę print_r($POST) to mam: po utworzneiu ankiety: Array ( [tyt_ank] => restorante [pyt_ank] => jakia to cok [IPW] => 2 [opis] => Array ( [0] => [1] => nie [2] => tak ) ) po tym jak nie wybrałem zadnej odpowiedzi: Array ( [tyt_ank] => restorante [pyt_ank] => jakia to cok [IPW] => 2 [opis] => Array ( [0] => Array ) )
i drugi kod:
jesli ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać prosze o radę Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:16 |