Hejka (IMG:
style_emoticons/default/wink.gif) ! Zaczalem od nowa projekt, poprzedni byl oczywiscie napisany w starych komendach nieuzywanych juz dlatego postanowilem usunac to wszystko i zaczac od nowa pisac wlasna strone od zera. Porobilem index kilka podstron panel nawigacji miedzy stronami laczenie z baza danych i przyszedl teraz juz czas na rejestracje, tak wiec obejrzalem kilka filmikow i zaczalem pisac po ciezkich godzinach wyszlo mi cos ale jednak mam maly problem. Gdy w formularzu wpisze wszystkie dane i dam zarejestruj to wyswietla komunikat Konto zostalo utworzone ale jednak nie dodaje mi go do bazy danych. Polaczenie z baza jest, pobiera takze mi dane uzytkownikow wszystkich bo sprawdzalem wpisujac nizej echo i dane z tablicy tak wiec problem jest nizej ale nie moge zrozumiec ktora linijka jest zle... jakies porady (IMG:
style_emoticons/default/tongue.gif) ?
<?php
$title = "Rejestracja";
include_once 'gora_strony.php';
?>
<h1>Rejestracja</h1>
<form method="POST" action="?rejestracja">
<table>
<tr><td>Nazwa konta (6-20 znakow): </td><td><input type='text' name='login'/></td></tr>
<tr><td>Haslo (6-20 znakow): </td><td><input type='password' name='haslo1'/></td></tr>
<tr><td>Powtorz haslo: </td><td><input type='password' name='haslo2'/></td></tr>
<tr><td>Email: </td><td><input type='text' name='email'/></td></tr>
<tr><td><input type='submit' value='Zarejestruj sie!' name="zatwierdz"/></td></tr>
</table>
</form>
<?php
$login = $_POST['login'];
$haslo1 = $_POST['haslo1'];
$haslo2 = $_POST['haslo2'];
$email = $_POST['email'];
$zatwierdz = $_POST['zatwierdz'];
if($haslo1 == $haslo2){
$login = SprawdzDane($login);
$haslo1 = sha1($haslo1);
$email = SprawdzDane($email);
$polaczenie = mysqli_connect(db_host, db_user, db_pass, db_name);
$pytanie = "SELECT * FROM uzytkownicy";
$tablica = $polaczenie->query($pytanie);
$tablica = mysqli_fetch_array($tablica);
if($dane_uzytkownikow == 0){
$polaczenie = mysqli_connect(db_host, db_user, db_pass, db_name);
$dodaj = 'INSERT INTO uzytkownicy (nazwa, haslo, email) VALUES ("'.$login.','.$haslo1.','.$email.'")';
$wynik = $polaczenie->query($dodaj);
echo 'Konto zostalo utworzone!'; } else echo 'Login lub email sa juz w uzyciu!'; } else echo 'Nazwa konta musi zawierac od 6 do 20 znakow!'; } else echo 'Hasla nie sa identyczne!</b>'; } else echo 'Haslo musi zawierac od 6 do 20 znakow!'; } else echo 'Wypelnij wszystkie dane!'; }
}
?>
<?php
include_once 'dol_strony.php';
?>
EDIT: zapomnialem dodac funkcje SprawdzDane
function SprawdzDane($tekst){
$polaczenie = mysqli_connect
(db_host
, db_user
, db_pass
, db_name