![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam stronę internetową z formularzem PHP, i dowiedziałem się że można w takim formularzu dodatkowo dodać zabezpieczenie żeby podany e-mail miał poprawną formę. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dzięki za odpowiedź!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten kod to znalazłem już wcześniej tylko że nie wiem w którym miejscu w formularzu trzeba go umieścić.
Jakbyś mógł napisać to byłbym wdzięczny. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest taka w miarę prosta walidacja, ale do większości celów wystarcza:
Jeżeli chcesz coś lepszego, to tutaj masz naprawdę dobry artykuł: http://wortal.php.pl/phppl/wortal/artykuly...su_e_mail_w_php Co do walidacji za pomocą preg_match to nigdy nie jest idealna, ponieważ w rzeczywistości adres mail może być czasami naprawdę przekombinowany. Tutaj masz dokument nt. standardów: http://www.faqs.org/rfcs/rfc2822.html |
|
|
![]()
|
|
A mógłbyś to wkleić do formularza tego co dałem, bo ja jestem zupełnie laik pod względem PHP.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Preg_match zwraca 1 jeżeli zmienna pasuje do wyrażenia, a 0 jeżeli nie. Wrzuć to do if'a i masz coś takiego:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Witam! Mam stronę internetową z formularzem PHP, i dowiedziałem się że można w takim formularzu dodatkowo dodać zabezpieczenie żeby podany e-mail miał poprawną formę. Bardzo proszę o pomoc. filter_var |
|
|
![]()
|
|
Możecie ten kod wkleić do tego formularza co ja dałem bo ja w ogóle nie wiem gdzie trzeba to wkleić.
Proszę (IMG:style_emoticons/default/sadsmiley02.gif) Ten post edytował joel-1 19.06.2010, 13:45:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A zajrzałeś do manuala na stronę funkcji, do której zalinkowałem?
|
|
|
![]()
|
|
Tak, patrzyłem tylko że nic z niego nie rozumie. Dla Was wszystkich to pewnie jest to oczywiste jak to zrobić, więc bardzo jeszcze raz proszę aby ktoś ten kod PHP co ja dodałem skopiował i dodał w odpowiednim miejscu w nim tą funkcję aby sprawdzał e-mail.
|
|
|
![]()
|
|
Jeżeli piszesz to dla siebie, to naprawdę warto się wysilić, żeby chociaż trochę zrozumieć zagadnienie. Jeśli piszesz to dla kogoś, to tym bardziej powinieneś się trochę z tym zaznajomić. Po trzecie, jeżeli to ty pisałeś kod, który wrzuciłeś na początku, to nie powinieneś mieć problemu z dodaniem if'a, ale żeby było ci prościej:
|
|
|
![]()
|
|
Ja tego nie pisałem tylko wynająłem informatyka, teraz chce właśnie takie coś dodać. Ale jeszcze raz proszę aby ktoś ten kod dodał na forum, ten mój z dodanym kodem który trzeba zamieścić, i żeby ten kod który trzeba dodać był uzupełniony do końca.
Jeszcze raz proszę! |
|
|
![]()
|
|
zamiast:
powinno być:
|
|
|
![]()
|
|
Bardzo ci dziękuje. A wiesz jak zrobić tak żeby ten tekst "zła wiadomość" wyświetlał się nad formularzem, tak jak jest w przypadku informacji o nie uzupełnionych polach formularzu? Bo ta wiadomość wyłącza formularz i się pokazuje wtedy ten tekst.
|
|
|
![]()
|
|
Tak, wiem. Tylko, że pomoc pomocą, a przerabianie skryptu to już "odrobinę" coś innego.
|
|
|
![]()
|
|
Aha dobrze. I tak bardzo dziękuje za pomoc.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 471 Pomógł: 89 Dołączył: 29.07.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze po prostu dogadaj sie z bastardem na przerobienie skryptu za niewielka oplata i po krzyku
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
@joel-1
To jest forum dla programistów. Programista to ktoś, kto widząc problem, stara się znaleźć rozwiązanie. Czasami trwa to krótko, czasami długo. Jak już sobie programista nie radzi, to szuka pomocy w wyszukiwarce internetowej (np. w google), na forum w jego wyszukiwarce i w końcu - wśród innych programistów, którzy być może wcześniej podobny problem rozwiązali. Ty natomiast reprezentujesz ludzi, którzy zamiast zapłacić komuś za rozwiązanie problemu, chcą z forum zrobić darmowy helpdesk. Zakładam jednak Twoją dobrą wolę, i wierze, że chcesz zostać programistą. Zacznij więc zachowywać się jak programista. Pozdrawiam. P.S Zamykam
Powód edycji: [Cysiaczek]:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 18:09 |