![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie wszystkich.
Mam pewien problem z formularzem kontaktowym. Otóż jest on dość ubogi pod tym względem, że można wysłać wiadomość nie uzupełniając żadnego pola. Chciałby aby ktoś mi pomógł poprawić go tak, żeby pole 'imię i nazwisko', 'wiadomość' oraz 'email' były obowiązkowe do wypełnienia, a jak ktoś ich nie wypełni to pojawia się komunikat przy polu że jest ono obowiązkowe. I przy okazji... można jakoś dodać zabezpieczenie antyspamowe? Powiedzmy... 'W polu obok proszę wpisać adres strony' (to tylko taki przykład) i dopiero po poprawnym wypełnieniu pola wiadomość zostanie wysłana? Oto kod formularza:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 22 Dołączył: 1.05.2009 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
np.
i to samo z nazwiskiem sobie możęsz zrobić (tylko możesz zamiast preg_match() dać empty($zmienna z imieniem i nazwiskiem) //potreb też to napisał (w trakcie edytowania mojego postu) a anty spam np. dodaj pole
oraz
Ten post edytował Zosiek 10.10.2009, 16:37:05 -------------------- Pamiętaj ja staram się pomóc tobie, a ty może kiedyś pomożesz mnie. :D
Pomogłem Ci?? Jeśli tak to jestem z tego dumny. Jeśli nie to postaram się bardziej - nikt nie jest doskonały :P Kliknij przycisk Pomógł pod postem, który Ci pomógł. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodajesz do warunku.
Adekwatnie dodajesz resztą pól które chcesz aby zostały wypełnione. Ten post edytował potreb 10.10.2009, 16:31:32 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 333 Pomógł: 16 Dołączył: 13.05.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz też wcześniej (przed przeładowaniem) skorzystać z javascript (;
Zdarzenie onSubmit i warunki w js. Jeśli coś nie tak return false, jeśli wszystko ok return true. Przykład: http://library.thinkquest.org/C004162/lear...pt/form10p.html
Ten post edytował Larges 10.10.2009, 16:37:51 -------------------- Kliknij POMÓGŁ jeśli moja odpowiedź okazała się użyteczna!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zosiek.. dziękuje bardzo, ten kod antyspamowy bardzo mi pomógł. Działa świetnie.
I wszystkim Wam dziękuje za pomoc bo w sumie każdy kod się przydał w mniejszym lub większym stopniu i udało mi się zrobić to czego potrzebowało ![]() Tylko zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz... otóż gdy któreś z pól nie zostanie wypełnione, strona się przeładowuje i wyskakuje komunikat, ale w związku z tym wszystkie wypełnione wcześniej pola stają się puste. Jest jakaś możliwość aby tekst w polach pozostawał mimo przeładowania strony? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 22 Dołączył: 1.05.2009 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamiast value pustego daj zmienną zawartą w poście np
Powinno działać Zosiek.. dziękuje bardzo, ten kod antyspamowy bardzo mi pomógł. Działa świetnie. Thx tylko to jest prosty system. Możesz dać zamiast tekstu "Rok chrztu polski" zdjęcie z np. żabą i podpisem napisz wspak nazwę tego zwierzęcia. Możliwości wiele. Możesz też dynamicznie wyświetlać pytania (z pliku, tablicy, bazy danych itp. itd.) Ten post edytował Zosiek 10.10.2009, 19:41:25 -------------------- Pamiętaj ja staram się pomóc tobie, a ty może kiedyś pomożesz mnie. :D
Pomogłem Ci?? Jeśli tak to jestem z tego dumny. Jeśli nie to postaram się bardziej - nikt nie jest doskonały :P Kliknij przycisk Pomógł pod postem, który Ci pomógł. |
|
|
![]()
|
|
Zosiek... ponownie ogromne dzięki
![]() ![]() Ps. z tymi obrazkami i wszelakimi tekstami do systemu antyspamowego to zdaje sobie sprawę, ale już mam pomysł na to ![]() Dzięki jeszcze raz. Pozdrawiam serdecznie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałem użyć na swojej stronie tego formularza, niestety coś mi nie wychodzi ![]() Proszę o pomoc Wstawiłem poniższy kod do pliku kontakt.php
Pozostałą część do pliku z formularzem Nie wiem dlaczego po wypełnieniu formularza otwiera się pusta strona kontakt.php |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.04.2025 - 08:09 |