![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taki formularz: kontakt.php
oraz sendeail.php
Niestety maile dochodzą bez polskich znaków. Domyślam się, że to kwestia kodowania. Gdyby ktoś mógł poratować korektą tego kodu - będę szalenie wdzięczny. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokument zakoduj w UTF-8 i powinno być git -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbowałem w ten sposób, także jako plain, ale coś pochrzaniłem najwidoczniej bo zero zmian, mógłbyś na moim przykładzie dać kodowanie?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a kodowanie strony masz w utf-8 ?
-------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 2 Dołączył: 19.04.2007 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie sugeruj się tym wpisem, sprawdź to np Ked'em F4, albo czymś innym. Ja miałem tak, że skopiowałem jakiś plik i w nim zacząłem pisać, łącznie z tym co ty wkleiłeś, a okazuje się, że ważne jest też tworzenie pliku... tamten akurat został stworzony w innej stronie kodowej i samo wpisanie znacznika nie pomogło. Tak tylko na marginesie piszę, abyś się upewnił, czy czasem nie masz w programie zaznaczone defaultowo tworzenie nowych plików stron w innym formacie.
|
|
|
![]()
|
|
Dzieki za odpowiedz.
Używam Dreamweaver i sprawdziłem we właściwościach, kodowanie jest na utf. Co do kogowania - w którym miejscu w moim kodzie i co dokładnie wpisać aby mailem dochodziły polskie znaki? Na stronie są. |
|
|
![]()
|
|
@adek-
Jeżeli w nagłówku jest linijka : Kod <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" /> to wszystko co będzie wpisane do formularza, będzie zakodowane w utf-8. Kodowanie pliku też powinno być utf-8, ale w tym przypadku nie ma nic do rzeczy. Twój kod nie będzie zawierał polskich znaków, bo nie ma w nim informacji na temat kodowania znaków. Dałem Ci fragment skryptu odpowiadający za wysłania maila, z poprawnym (przynajmniej u mnie działa) nagłówkiem utf-8. Jeśli mówisz, że u Ciebie mój kod nie działa, to pokaż w jaki sposób go zastosowałeś (domyślam się, że nie skopiowałeś tego "żywcem") i wtedy poszukamy błędów. To, że Twój kod nie robi polskich znaków to dla nas żadne odkrycie. -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
zapomniałeś o pierwszym parametrze (mime)
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
funkcja mail nie przyjmuje 5 parametrów
![]() -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
W takim razie mógłbyś poprawić mi ta linijkę? Bede wdzieczny.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Dziala, serdeczne dzieki, już klikam "pomogl"
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 14:04 |