![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
nie znam się na php, po prostu została mi ostatnia rzecz do poprawienia po moim kochanym webmasterze (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Doprowadziłem do tego stanu że mam takie informacje: $game_points1 $game_points2 $game_points3 $game_points4 $nick_postaci1 $nick_postaci2 $nick_postaci3 $nick_postaci4 I teraz muszę je zmienić na tablicę, tyle że nie wiem jak to jest w php (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Bardzo proszę o takową informację (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Wystarczy: $game_points[4] ? Dalej potrzebuje uformować w pętli string. Wiec chcę zrobić w takiej formie:
Jestem pewny że dla osoby znającej podstawy php nie jest to trudne (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jeżeli słabo opisałem to proszę mnie o tym powiadomić, na pewno poprawie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam. ----------------------------------------------- Albo inaczej, proszę tylko o podanie funkcji, która potrafi wkleić dany string do innego stringa. Chodzi o takie zastosowanie: WklejString("Blabla",string,0); I wtedy string będzie zawierał "Blabla" Zero to miejsce gdzie ma się wstawiać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) I teraz chcę dopisać do "Blabla" wyraz "XXX". To robię WklejString("XXX",string,6); 6 - dlatego że "Blabla" to 6 liter czyli wklejam zaraz po tym. Wiec proszę o funkcję: - Na wklejanie stringu do stringa. - Na pobieranie długości stringu. Dziękuję (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Colder 6.12.2010, 20:46:39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z mysql, ja już je sobie pobrałem do zmiennych ;P
Tyle że wolałbym nie robić 8 zmiennych, tylko 2 tablice (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm, a te dane nigdy się nie zmieniają? To po co w ogóle to w bazie trzymać.
Przy wyciąganiu danych z bazy robisz to za pomocą funkcji mysql_fetch, assoc, array itp) czyli jak sama nazwa mówi zwraca wynik w postaci tablic, więc nie przypisuj to do zmiennych tylko skróć drogę. |
|
|
![]()
|
|
No rzeczywiście (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Utrudniłem sobie życie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Co nie zmienia faktu że nie umiem z pobranych zmiennych z mysql uformować stringu. Zna ktoś funkcję na wklejenie stringu do stringu ? Mam np "Krowa to " I chce dodać do tego "zwierzę". To robię to funkcją na zasadzie: WstawString(NazwaStringuDoKtoregoWstawiamy, NazwaStringuKtoryWstawiamy, miejsce); Aby dodać do końca zmiennej muszę podać ostatnie miejsce czyli jego długość. I dlatego potrzebuje też funkcji pobierającej długość danego stringu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 11 Dołączył: 20.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Długość string-a sprawdzisz za pomocą strlen() a stringi możesz połączyć za pomocą kropki (.)
|
|
|
![]()
|
|
Yeach!
Dzięki Waszej pomocy udało się! Teraz mam tylko jeszcze jedną prośbę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mam string: Ala_Ma_Kota_A_Kot_Ma_Ale I potrzebuje funkcji aby zamienić literkę A w literkę B Czyli po jej użyciu, np Funkcja(StringWKtórymZmieniamy,LiterkaZmieniana,LiterkaNaKtoraZmieniamy); Funkcja($string,"_"," "); Z Ala_Ma_Kota_A_Kot_Ma_Ale Zrobi się Ala Ma Kota A Kot Ma Ale Dziękuję za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) /// Edit Już nie trzeba (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Poradziłem sobie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Colder 7.12.2010, 17:46:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:52 |